MODERNO I KREATIVNO

Što morate znati o odabiru zidnih tapeta

  • +9
  • +6

Zidne tapete

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Iako je bilo razdoblja kada su bile više ili manje u trendu, možemo reći da su zidne tapete oduvijek bile neizostavan dio uređenja interijera. Danas, kada se susrećemo s različitim stilovima uređenja, bez obzira na trendove, svaki od njih može biti obogaćen upotrebom zidnih tapeta, koje će naglasiti pripadnost željenom stilu

Današnji trendovi ponovo nameću primjenu zidnih tapeta, jer cvjetni, geometrijski, apstraktni motivi na zidovima, nezaobilazan su dio modernog uređenja prostora. Oslikavanje ovakvih motiva, multipliciranih na površini zida, bilo bi zaista komplicirano, ali je zato jednostavno i brzo ostvarljivo postavljanjem zidnih tapeta. Pojedina razdoblja nosila su sa sobom tipične motive pa tako i sada trend daje osobitosti i pravila korištenja tapeta.

Ako doista želite biti ukorak s trendom, jedan zid svog stambenog prostora obložite tapetama. Motivi mogu biti različiti. Primjenom cvjetnih te apstraktnih geometrijskih oblika u kombinaciji različitih boja nećete nikako pogriješiti. S obzirom na to da su popularni naglašeni motivi s krupnim uzorcima, nikako ne preporučujemo oblaganje svih zidova u prostoru, već samo onog koji će biti naglašen. Jaki motivi i atraktivni prikazi bit će istaknutiji i postići će pravi efekt u prostoru gdje su ostale plohe zidova u smirenim i neutralnim bojama. Previše naglasaka na zidovima stvorit će konfuziju i atmosferu u kojoj se nećete moći opustiti. Stoga, budite oprezni u odabiru pravih ploha za oblaganje tapetama.

Kod velikih uzoraka preporučujemo bijelu podlogu tapete, koja će se povezati s bijelim zidovima u prostoru, a kod sitnijih uzoraka dozvoljene su i dinamičnije kombinacije. Poželjno je da je boja okolnih zidova sastavni dio uzorka tapete. Na taj će se način postići veća povezanost prostora. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni multiplicirani, jer ne privlače pozornost, već samo ukrašavaju prostor.

Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene fototapetama s prirodnim umirujućim prikazima. Ovakvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježno plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a spavaću sobu pretvorit će u ugodan prostor za opuštanje i odmor.

Tapete u dječjim sobama mogu biti u veselim motivima i živim bojama kako bi poticale dječju razigranost.

Za ukupan doživljaj prostora vrlo je bitna dimenzija i pozicija tapeta, koja treba biti skladno uklopljena s ostalim elementima uređenja interijera. Ne oblažite sporedne zidove tapetama, jer će nepotrebno privlačiti pažnju. Idealan je smještaj tapeta na zidove uz sjedeću garnituru, zid uz, ili iza kreveta u spavaćoj sobi ili uz blagovaonski stol. Tapeta će pojačati naglasak onog dijela interijera koji želite da bude najizraženiji u prostoru. Ako uklopite i svjetleća tijela sa stražnje strane tapete, učinak će biti maksimalan! Ovakav zahvat ipak zahtijeva nešto veći prostor, zbog efekta dvostrukog zida.

Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. Da biste postigli željeni efekt, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputa proizvođača, ukoliko ih postavljate sami. Vaš životni prostor sigurno će zadobiti novu dimenziju pravilno odabranim i postavljenim zidnim tapetama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!