ČAROLIJA BLAGDANA

Što jesti i piti: Gastro ponuda na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu zadovoljit će i one najizbirljivije

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 30.11.2021 18:07
  • Objavljeno 30.11.2021 u 18:07
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Božićni su blagdani dio je godine koji svi nestrpljivo iščekuju, osobito oni najmlađi, a u inat globalnoj pandemiji koja nažalost još ne popušta, zagrebački adventski program donosi bezbroj zanimljivih sadržaja i dakako, onih neodoljivih blagdanskih delicija kojima se itekako veselimo

Paljenjem prve adventske svijeće na zagrebačkom Manduševcu u subotu 27. studenoga je i službeno započeo drugi Advent u Zagrebu koji se odvija u posebnim, pandemijskim okolnostima.

No usprkos pandemiji, zagrebački su se ugostitelji dobro pripremili za adventsko razdoblje osobito kroz program 'Zagreb jingle and mingle' koji se u skladu s epidemiološkim mjerama u potpunosti odigrava na otvorenom prostoru.

Kako je i najavljeno, adventskih je kućica ove je godine manje, a one s gastronomskom ponudom smještene su na Trgu bana Jelačića i Europskom trgu. Bogata gastra ponuda uključuje i slasni Rudolf burger, Francek buncek, raznovrsne slastice, fine koktele i dakako tradicionalno kuhano vino i kobasice...

blagdanski ugođaj

[FOTO] Čudesna šuma od 250 borova: Počeo je Advent na Gradecu, a posjetila su ga i poznata lica

Pogledaj galeriju
15

U sklopu ponude Johanna Francka sa svojim štandom ispred njihove terase možete isprobati domaću kobasicu u pecivu, sarmu s pireom, domaće pečenice na žaru s prilogom... Ako se raspoloženi za nešto 'konkretnije' tu je i sočni burger, a za sladokusce: domaća pita od jabuka.

Rougemarin osmislio je nikad bogatiju ponudu RougeXmas, iza kojeg stoji poznati chef, Marin Medak. Povodom Adventa, na čak devet lokacija, sladokusce očekuju RougeXmas vesele blagdanske kućice.

Imena jela inspirirana su zagrebačkim rječnikom, kao što su Šlepani pajcek koji se radi s kiselim zeljem, hrenom i vučenim buncekom, zatim Coflek, čokoladni keksić, tradicionalna torta Linzer i torta od mrkve, Nobl mrkvica. Kreirali su adventsku liniju germknedli, koje su punjene pekmezom od šljiva, zatim, poznata germknedla od vanilije posuta makom, a modernija verzija ove godine je Čupavac germknedla, od lješnjaka posuta kokosom. Od pića možete probati kuhana vina, Vruću frajlu koktel od bijelog kuhanog vina i Pucu od crvenog vina. Za ljubitelje gina i punča pripremili su ukusne koktele, kao što su Gin piksa, koktel od kuhanog gina i soka od brusnice, zatim Fajn cug koji je na bazi kuhanog konjaka, Fah maher na bazi kuhane šljivovice i Punč saft, bezalkoholna verzija punča, koja će vas ugrijati u hladne dane.

  • +12
  • +9

Ukrašavanje Zagreba za Advent 2021.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ove godine sve će se posluživati u tzv. ready to drink teglicama koje će se konzumirati na licu mjesta i koje ostaju kao suvenir. Rougemarin je pripremio i teglice s polugotovim jelima, koje se mogu konzumirati u udobnosti svog doma, a dostupna je i usluga dostave.

Slavljeničko Fuliranje, najpopularnije adventsko događanje, održat će se od 2. do 31. prosinca 2021. na terasi Oleander hotela Esplanade. Dvanaest ugostiteljskih kućica ponudit će najbolje okuse i mirise, dostojne tako posebnog mjesta. Predstavit će se poznati chefovi Mate Janković iz istoimenog Instituta, Ivan Pažanin iz Chef’s Burgers, Mario Mihelj iz El Tora i Chefica Ana Grgić iz hotela Esplanade. Uz odlične barove Gingle Bells, Rakijarnicu i Acrobat Champagne&Wine, svoju će gastro adventsku ponudu predstaviti i restorani Izakaya, Restač, Beg’s Plant Based Butchery i Esplanade, blagdanska edicija restorana Good Kut i Taika, čarolija iz arktičkog kruga.

Tu je ukusna 'Vuršt pečenica' s chorizo kobasicom, grah salatom, finzer sosom i hrskavim lukom, češnjofka s coleslaw salatom, u batat kifli s bučinim sjemenkama i medom ili šlepani pajcek (vučeni buncek s hren vrhnjem, pikantnim orasima i kiselim kupusom).

U Gajevoj na potezu Bogovićeva-Jelačić na štandu Kuće vilenjaka moći ćete se za sladiti fritulama, 'sarmom za van', ali i kuhanim vinom i kobasicama ili hot dogovima koji uključuju omiljene 'debrecinke', 'kranjske'....

Grinch hut na Europskom trgu ove godine nudi između ostalog i kobasicu u brioche pecivu s coleslaw salatom i umakom dok Only Fools and Sausage, inspiriran imenom legendarne serije 'Mućke' odnosno Only Fools and Horses, nudi najraznovrsniju ponudu koja će oduševiti ljubitelje kobasica.

Sailor shack donosi pravo osvježenje sa svojom ponudom ribljih jela i naravno nezaobilaznim kuhanim vinom: jednostavno morate isprobati njihov burger s odreskom od tune, 'Angry tunu', Fritto misto...

I ljubitelji dobre svirke neće biti zakinuti za dobar provod na otvorenom! Prvi puta ove godine dio programa održava se u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti koje se ljetos pokazalo kao odlično koncertna lokacija. Tamo će se održavati brojni koncerti u tjednima koji su pred nama: Boris Štok, Svemirko, pocket palma, Kuku$, Whateverest, DJ Indy, Stanko Bondža i Sinke Fresh, a program jednog od dana je naslovljen Drito iz Akademije. Inače, na otvorenju tog programa nastupio je hvaljeni Nipplepeople.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!