DOBRO JE ZNATI

Što je za vas bolje – dijeta ili tjelovježba?

09.10.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dođe vrijeme kada svaki čovjek razmišlja o zdravijem načinu života pa nije loše znati što za vas bolje funkcionira - tjelovježba ili zdrava dijetna prehrana

Idealno bi bilo da svaki čovjek prakticira i dijetu i tjelovježbu, ali stvari ne funkcioniraju tako. No dođe vrijeme kada svaki čovjek razmišlja o takvim stvarima pa bi bilo dobro znati što za vas bolje funkcionira - tjelovježba ili zdrava dijetna prehrana.

Ako žudite za boljim raspoloženjem…
Za bolje raspoloženje stručnjaci preporučuju tjelovježbu. Situacija je jednaka kao i kod povećanja energije. Ako ste gladni, teško da ćete biti dobro raspoloženi. Tijekom tjelovježbe mozak otpušta tzv. hormone sreće koji pridonose boljem raspoloženju. Najveću ulogu u tome igra serotonin.

Ako želite očuvati zdravlje srca…
Za očuvanje zdravlja srca i sprečavanje nastanka srčanih bolesti, stručnjaci preporučuju dijetnu prehranu. Naravno, idealno bi bilo kada bi se dijete provodile u kombinaciji s tjelovježbom. Brojna su istraživanja pokazala da prehrana u velikoj mjeri utječe na zdravlje srca, a najbolja je ona bogata masnim kiselinama omega-3 i upravo na njima treba se temeljiti dijetna prehrana za zdravlje srca.



Ako želite smršavjeti…

U borbi s kilogramima stručnjaci preporučuju dijetu. Naravno, ni tjelovježba nije naodmet, ali jedino sigurno sredstvo na putu do manjeg konfekcijskog broja je smanjen unos kalorija. Puno je lakše unijeti 500 kalorija manje u organizam, nego svaki dan aktivno vježbati u teretani sat vremena i sagorjeti tih 500 kalorija. No idealna je kombinacija i dijete i tjelovježbe.

Ako želite spriječiti karcinom…
Stručnjaci su tu vrlo jasni – u sprečavanju karcinoma treba pripaziti na prehranu, ali i redovito vježbati. Obilje voća i povrća, nemasne namirnice te puno vode uz redovitu tjelovježbu jača organizam i sprečava razne vrste bolesti pa tako i karcinoma.

Ako želite povećati razinu energije…
Ako se želite opskrbiti energijom, morate početi vježbati. Dijeta izaziva potpuno drukčiji učinak. Tijekom tjelovježbe naš mozak otpušta hormone poput dopamina koji pridonose povećanju energije u tijelu. Ljudi koji redovito treniraju, pokazuje nekoliko istraživanja, imaju puno više energije i poleta od onih koji to ne čine.