PLAVUŠA ILI BRINETA

Što je muškom mozgu privlačno kod žena?

10.02.2011 u 08:36

Bionic
Reading

Postoje skeptici koji sumnjaju u sposobnost muškog mozga da rasuđuje žensku privlačnost na temelju fotografija. Stoga su istraživači istražili kakvog su izgleda konobarice privlačnije muškim mozgovima

Što muški mozak smatra privlačnim kod žene? Prema evolucijskoj teoriji, muškarce bi morale privlačiti one žene čije tjelesne osobine odražavaju sposobnost začeća i rađanja. Brojna istraživanja provedena i raznim društvima odgovorila su slično. Mlađe žene muški mozak percipira privlačnijim od starijih. Privlačnije su žene umjereno velikih grudi od žena manjih, ili prevelikih grudi. Kod Europljana su plave žene privlačnije od smeđokosih. To je stoga što plavuše djeluju mlađe, a brinete zrelije.

Privlačnije su žene s omjerom struka i bokova koji se kreće oko 0,7. Omjer dobijete tako što opseg struka podijelite s opsegom bokova. Jednako su privlačnije žene s indeksom tjelesne mase 20. (Indeks ćete dobiti tako da podijelite težinu izraženu u kilogramima sa kvadratom visine izražene u metrima. Na primjer, žena visoka 1,6 metara, a teška 60 kilograma posjeduje indeks tjelesne težine 60 podijeljeno sa 1,6 puta 1,6, što je 60 podijeljeno sa 2,56, a to je indeks od 23,4).

Takvim se istraživanjima moglo prigovoriti što se sklonosti muškaraca prema ženama određenih osobina mjere upitnicima, a ne u stvarnom životu. Stoga su istraživači sa Sveučilišta Cornell u New Yorku odlučili provesti istraživanje na drugi način. Istražili su na nekoliko stotina konobarica koliko prosječno dobivaju napojnica ovisno o svome tjelesnome izgledu.

Istraživanje je pokazalo da konobarice u tridesetima, s većim grudima, plavom kosom i indeksom tjelesne mase bližim 20 dobivaju veće napojnice od prosjeka. Međutim, nije ustanovljen nikakav utjecaj omjera struka i bokova. Razlog tomu može biti uniformirana odjeća koja ne naglašava omjer. Sve u svemu, muški mozak voli to što voli, bilo da ga pitali upitnikom, pokazali mu fotografiju ili pokušali doznati koje napojnice daje kojim konobaricama.

Zanimljivo je da privlačnost konobaricama može biti i zapreka u dobivanju dobrih napojnica. Naime, u slučajevima u kojima više mušterija čine žene dobar izgled može samo smetati. Ženske mušterije mogu privlačne konobarice smatrati konkurenticama te stoga mogu tbog ljubomore davati vrlo niske napojnice.