SKLONOST OZLJEDAMA

Što dužina prstenjaka govori o muškarcu?

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 26.05.2011 11:15
  • Objavljeno 26.05.2011 u 09:47
prsti

prsti

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Muževne ruke s dugačkim prstima, točnije one sa znatno dužim prstenjakom od kažiprsta, mogu ukazivati na veću razinu agresivnosti, na bolje predispozicije za bavljenje sportom, ali i na povećan rizik od ozljede koljena

Naime, nova studija provedena na 1000 muškaraca u srednjim godinama, koju je provela doktorica Ida K. Haugen iz bolnice Diakonhjemmet u Oslu u Norveškoj, pokazala je da su većem riziku od ozljede koljena izloženi oni koji imaju veću razliku u dužini između kažiprsta i prstenjaka.

Šanse za ozljedu koljena veće su čak za 78 posto kod muškaraca s dužim prstenjakom.

Neke prijašnje studije otkrile su da prema muškim rukama možemo odrediti i njihovu sklonost agresiji, ali i sportskoj moći i snazi. Druga pak istraživanja našla su manje pozitivne učinke na zdravlje, poput sklonosti artritisu i ozljedama koljena.

Rezultate istraživanja, objavljene u časopisu Arthritis & Rheumatism, znanstvenici objašnjavaju razinom hormona testosterona. Navodno oni koji su bili više izloženi tom hormonu imaju veći prstenjak od kažiprsta, a kako kažu neki istraživači, upravo on čini tkivo ranjivijim.

Općenito gledano, muškarci imaju relativno kraći kažiprst od prstenjaka, dok je u žena ta razlika manje izražena. Uzrok tomu je i manja izloženost testosteronima u maternici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi