IDEJE ZA BRZE I UKUSNE ZALOGAJE

Što činiti s ostacima šunke i kuhanim jajima? Evo kako ih možete iskoristiti

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 22.04.2019 17:50
  • Objavljeno 22.04.2019 u 17:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon Uskrsa obično ostanemo zatrpani tvrdo kuhanim jajima, ali i šunkom, s kojima ni sami ne znamo što bismo činili. No uz malo mašte možete ih iskoristiti za brze i ukusne obroke

Ostatke šunke najlakše možete iskoristiti u kajgani ili fritaji. Nasjeckajte je i dodajte razmućenim jajima, a omiljen obrok obogatite šparogama, mini rajčicama, gljivama, sirom ili onome što u tom trenutku nađete u hladnjaku.

S komadićima šunke možete napraviti i brzinski umak za tjesteninu alla carbonara. Umjesto pancete ovoga puta poigrajte se sa šunkom i uživajte u ukusnom i zasitnom obroku, koji je gotov za doslovno deset minuta.

Možete je iskoristiti i za quiche, u kojem će uživati cijela obitelj, a vjerujemo da će kriška quiecha dobro doći i u pauzi za ručak. Recept za quiche možete pronaći ovdje.

Quiche je uvijek siguran izbor

Quiche je uvijek siguran izbor

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na kockice nasjeckana šunka obogatit će i salate, a što ćete u njih još staviti ovisi naravno vašoj mašti i onome što imate u kući. Osim različitih vrsta salate, mirisna rukole, nježnog matovilca, na tanke kriške narežite rotkvice, dodajte cherry rajčice, slanutak, komadiće tvrdog sira ili pak mozzarelle, prepržene kokice kruha, sjemenke, ostatke uskršnje šunke i naravno tvrdo kuhana jaja, kojih trenutačno sigurno imate viška. Ova zdrava i zasitna salata kompletan je obrok na kojem ćete izgurati cijeli dan, a nosite li je na posao, nikako je nemojte navečer začiniti, već dresing složite u posebnu zdjelicu te je začinite neposredno prije jela kako ne bi povenula.

Salata s povrćem, kvinojom i jajima

Salata s povrćem, kvinojom i jajima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tvrdo kuhana jaja zaista možete dodati u bilo koju salatu i dobiti ukusan i nutritivno bogat obrok, a odličan su prilog sendvičima.

Divlje šparoge već su na izmaku, no zato onih iz uzgoja ima u izobilju, a poznato je da se šparoge i jaja ljube. Ostatke tvrdo kuhanih jaja poslažite na šparoge, koje ste prethodno po dvije-tri zamotali u pancetu i ispekli u pećnici oko 15-20 minuta na 200 stupnjeva. Začinite solju, paprom i maslinovim uljem te prije kraja pospite parmezanom. Kad su gotove na njih stavite narezan tvrdo kuhana jaja i imat ćete odličan prilog ili ukusnu večeru.

Zapečene šparoge zamotane u pancetu s tvrdo kuhanim jajima

Zapečene šparoge zamotane u pancetu s tvrdo kuhanim jajima

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako volite tvrdo kuhana jaja, onda ćete svakako uživati u njihovoj 'vražjoj' verziji. Recepata je mnogo, no pustite da vas vodi mašta, a osnova za vražja jaja uvijek ista: tvrdo kuhana jaje razrežite uzdužno na pola, izvadite žumanjak koji zatim dobro izmiješate s malo majoneze, žličicom octa ili limunova soka, solju paprom, senfom, sirom i malo kajenske paprike da bi ipak bila 'vražja'.

Vražja jaja

Vražja jaja

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Možete im po želji dodati, komadiće preprženog pršuta, obične šunke koja vam je ostala od blagdanskog stola, mladog luka, inćune, tunu, svježe začine poput vlasca, bosiljka…

Mogućnosti je bezbroj, a na sam je da odaberete ono što vam se sviđa i željenom smjesom napunite polovice bjelanjaka i zatim uživate u malim, 'vražjim' zalogajima.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju
26

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!