IDEJE ZA BRZE I UKUSNE ZALOGAJE

Što činiti s ostacima šunke i kuhanim jajima? Evo kako ih možete iskoristiti

22.04.2019 u 17:50

Bionic
Reading

Nakon Uskrsa obično ostanemo zatrpani tvrdo kuhanim jajima, ali i šunkom, s kojima ni sami ne znamo što bismo činili. No uz malo mašte možete ih iskoristiti za brze i ukusne obroke

Ostatke šunke najlakše možete iskoristiti u kajgani ili fritaji. Nasjeckajte je i dodajte razmućenim jajima, a omiljen obrok obogatite šparogama, mini rajčicama, gljivama, sirom ili onome što u tom trenutku nađete u hladnjaku.

S komadićima šunke možete napraviti i brzinski umak za tjesteninu alla carbonara. Umjesto pancete ovoga puta poigrajte se sa šunkom i uživajte u ukusnom i zasitnom obroku, koji je gotov za doslovno deset minuta.

Možete je iskoristiti i za quiche, u kojem će uživati cijela obitelj, a vjerujemo da će kriška quiecha dobro doći i u pauzi za ručak. Recept za quiche možete pronaći ovdje.

Na kockice nasjeckana šunka obogatit će i salate, a što ćete u njih još staviti ovisi naravno vašoj mašti i onome što imate u kući. Osim različitih vrsta salate, mirisna rukole, nježnog matovilca, na tanke kriške narežite rotkvice, dodajte cherry rajčice, slanutak, komadiće tvrdog sira ili pak mozzarelle, prepržene kokice kruha, sjemenke, ostatke uskršnje šunke i naravno tvrdo kuhana jaja, kojih trenutačno sigurno imate viška. Ova zdrava i zasitna salata kompletan je obrok na kojem ćete izgurati cijeli dan, a nosite li je na posao, nikako je nemojte navečer začiniti, već dresing složite u posebnu zdjelicu te je začinite neposredno prije jela kako ne bi povenula.

Tvrdo kuhana jaja zaista možete dodati u bilo koju salatu i dobiti ukusan i nutritivno bogat obrok, a odličan su prilog sendvičima.

Divlje šparoge već su na izmaku, no zato onih iz uzgoja ima u izobilju, a poznato je da se šparoge i jaja ljube. Ostatke tvrdo kuhanih jaja poslažite na šparoge, koje ste prethodno po dvije-tri zamotali u pancetu i ispekli u pećnici oko 15-20 minuta na 200 stupnjeva. Začinite solju, paprom i maslinovim uljem te prije kraja pospite parmezanom. Kad su gotove na njih stavite narezan tvrdo kuhana jaja i imat ćete odličan prilog ili ukusnu večeru.

Ako volite tvrdo kuhana jaja, onda ćete svakako uživati u njihovoj 'vražjoj' verziji. Recepata je mnogo, no pustite da vas vodi mašta, a osnova za vražja jaja uvijek ista: tvrdo kuhana jaje razrežite uzdužno na pola, izvadite žumanjak koji zatim dobro izmiješate s malo majoneze, žličicom octa ili limunova soka, solju paprom, senfom, sirom i malo kajenske paprike da bi ipak bila 'vražja'.

Možete im po želji dodati, komadiće preprženog pršuta, obične šunke koja vam je ostala od blagdanskog stola, mladog luka, inćune, tunu, svježe začine poput vlasca, bosiljka…

Mogućnosti je bezbroj, a na sam je da odaberete ono što vam se sviđa i željenom smjesom napunite polovice bjelanjaka i zatim uživate u malim, 'vražjim' zalogajima.

ZA SVAKOGa PO NEŠTO

Ne znate što biste kuhali? Tportalova slana kuharica krije recepte koji će oduševiti i najizbirljivije

Pogledaj galeriju