TOYOTIN PROBLEM OBJAŠNJEN

Što činiti kad se papučica gasa 'zalijepi' za pod?

01.02.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Toyotin problem s manjkavom papučicom gasa zbog koje japanski proizvođač povlači 4,1 milijun vozila u SAD-u i Europi, od čega je osam modela s europskog tržišta, Auris, Avensis, Aygo, Corolla, iQ, RAV4, Verso i Yaris, zadao je popriličnu glavobolju japanskom proizvođaču i vlasnicima automobila

Američki AOL Autos izbacio je video u kojem objašnjava problem s Toyotinom papučicom gasa.

Kao i svi ostali proizvođači automobila, Toyota koristi mehaničko-elektronski sklop papučice u kojem se fizički pritisak na papučicu gasa i njezin otklon unutar sklopa elektronskim impulsima prenosi do centralne jedinice koja potom daje instrukcije motoru.

Problem nastaje kad zbog zasad neutvrđenog razloga feder ne vraća papučicu nazad u početnu poziciju jednom kada je otpuštena, već ona ostaje 'zalijepljena' za podlogu – odnosno u punom gasu.

Toyota preporučuje svim vlasnicima vozila da, ukoliko iskuse gore navedeni problem na modelu s automatskim mjenjačem, odmah s obje noge pritisnu kočnicu te prebace mjenjač u ler. Ukoliko im to ne pođe za rukom, Toyota preporučuje gašenje motora. U tom slučaju ne smije se vaditi ključ jer će se blokirati upravljač. Ako se automobil ne pali ključem, već dugmetom, potrebno je isto držati pritisnuto tri sekunde.

Vlasnici automobila s manualnim mjenjačem trebaju učiniti isto što i oni s automatskim mjenjačima: pritisnuti papučicu spojke i kočnice, prebaciti mjenjač u ler te, kad se zaustave na sigurnom mjestu, ugasiti motor.