ŠKAKLJIVA TEMA

Što bi svaki tinejdžer trebao znati o seksu?

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 23.03.2011 10:32
  • Objavljeno 23.03.2011 u 10:32
tinejdzeri seks

tinejdzeri seks

Izvor: Corbis / Autor: Estelle Klawitter

U pubertetu hormoni divljaju i suprotni spol nam postaje posebno zanimljiv. Tinejdžeri se sve ranije upuštaju u seksualne odnose, ali nedovoljno informirani. Zbog toga dolazi do sve većeg broja maloljetničkih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti

Čini ti se da kondomi nisu tako efektni niti lagani za stavljanje?

Činjenica:
Iako se za kondome kaže da su učinkoviti u prevenciji trudnoće oko devedeset posto, činjenica je da su, ukoliko se pravilno koriste, jednako učinkoviti kao i pilula, a k tome još štite i od seksualno prenosivih infekcija. Jeste li ikada čuli da je djevojka zatrudnjela jer je puknuo kondom? Ruku na srce, baš i niste, zar ne? Trudnoća se događa onima koji izbjegavaju kondome, a onda kasnije krivnju svaljuju na nešto drugo!

Samo ejakulacija znači izlaženje sperme?

Činjenica:
Ne! I prije ejakulacije iz penisa može izaći tekućina u kojoj ima spermija. Budući da je samo jedan spermij dovoljan da oplodnju, dalje sami izračunajte. Ovdje treba dodati da su momci u pubertetu izrazito spolno uzbuđeni pa je izlaženje ove tekućine vrlo često. Stoga, ukoliko želite biti sigurni od trudnoće, svakako izbjegnite igrice prije stavljanja kondoma.

Što ću ako sam prakticirao/la seks bez zaštite?

Činjenica:
Uvijek postoji bojazan od trudnoće. Jedna od mogućnosti za cure je odlazak kod ginekologa kojem ćeš opisati problem i koji ti može prepisati pilule za dan poslije. Što se tiče seksualno prenosivih bolesti – i dečki i cure trebaju otići kod liječnika i tražiti uputnicu za testiranje. To je posebno važno ako ste zaglavili s promiskuitetnom osobom.

Ma, seksualno prenosive bolesti se događaju nekom drugom!

Činjenica:
Tinejdžeri i mladi od 15 do 25 godina starosti su seksualno najaktivniji dio cjelokupne populacije, ali 50 posto ukupnih seksualno prenosivih bolesti dobivaju upravo – oni.

Seksualno prenosive bolesti nisu ozbiljne!

Činjenica:
U početku se može činiti da nisu ozbiljne jer većina nema nekih vidljivih simptoma. Primjerice, klamidija je bakterijska infekcija kojom se mogu zaraziti i dečki. Ako se ne liječi, ostavlja ozbiljne posljedice na reproduktivnom sustavi. Ako ste promijenili nekoliko partnera u kraćem vremenskom periodu, i to bez zaštite, testirajte se na spolno prenosive bolesti.

Sve se češće spominje HPV, što je to?

Činjenica: HPV ili humani papiloma virus uzročnik je najčešće spolno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da će se oko 50 posto seksualno aktivnih ljudi zaraziti nekom vrstom ovog virusa tijekom života. Znanstvenici su utvrdili više od 100 tipova HPV-a, od čega je većina bezopasna za zdravlje. HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Postoje slučajevi u kojima je zabilježena infekcija sluznice dišnog sustava i očiju, no najveće i najčešće zaraženo područje je upravo genitalno područje. HPV se može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, a infekcija se obično javlja oko korijena penisa.

Tvrdnju da se HPV ne prenosi isključivo penetracijom dokazuje činjenica da je pronađen i kod nekih djevojaka koje su još djevice. Također su zabilježeni i slučajevi kod kojih su promjene uzrokovane ovim virusom vidljive u usnoj šupljini, pa se može zaključiti da se HPV prenosi i oralno-genitalnim odnosom.

Srećom, danas postoji cjepivo koje se daje djevojčicama i djevojkama od devet do 26 godina starosti. Cjepivo u velikom postotku pomaže u sprečavanju nastanka ovih bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi