SLAVNI KUHAR

Stevo Karapandža otkriva kako uživati u hrani

22.11.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Kuhar Stevo Karapandža, koji već dug niz godina živi i radi u Švicarskoj, došao je u Hrvatsku povodom predstavljanja svoje nove knjige 'Kreativna kuhinja' u izdanju Profila. Otkrio nam je kako je nastala, što rado kuha i kako posluje njegov restoran Sonne

Stevo Karapandža tako nam je otkrio da je inspiraciju za novu knjigu pronašao u svakodnevnom kuhanju, uživanju u nabavi namirnica i njihovoj pripremi te na kraju i praćenju stručne literature i trendova. I kontakti s gostima u njegovom restoranu u Švicarskoj izvor su neiscrpnih kreacija. Kriteriji za pojedine recepte koji su se našli u knjizi bili su raznolikost namirnica, priprema prema godišnjim dobima i princip 'za svakog ponešto'.

Kada kuha za sebe i zbog svojih gušta, Stevo rado priprema ribu, posebno riječnu, poput grgeča u pivskom tijestu, ali drago mu je i svako jelo sa žlicom. Prednost uvijek imaju svježe sezonske namirnice.

'U hladnjaku uvijek imam svježe povrće i do desetak vrsta različitih lisnatih salata, a strast su mi različiti začini i začinsko bilje. Volim dobro maslinovo ulje', otkrio nam je tajnu poznati kuhar.

Njegova strast za kuhanjem i kulinarstvom ne jenjava unatoč mnogim godinama provedenim u kuhinji: 'Još uvijek svakodnevno kuham – za goste, obitelj i prijatelje. Naravno da volim probati različite kuhinje, posebno azijsku.'

U svome švicarskom restoranu Sonne gostima nudi i hrvatske specijalitete. Na jelovniku su uvijek dalmatinski pršut, istarski fuži s tartufima, cijeli brancin s blitvom i češnjakom... Prema sezoni priprema i sarmu, bakalar, pašticadu, pa i pašta fažol.

Sve navedeno dobro prihvaćaju i Švicarci i stranci, a posebno im se sviđaju riba i sarma. Primjerice, poslovnjaci iz Afrike godinama dolaze u restoran i ne gledaju kartu nego traže brancina, a za njih na stolu moraju biti izrazito ljute, čili papričice, jer tako vole. Uz naša jela stranci vrlo često naručuju hrvatska vina.

Restoran je već nekoliko godina uvršten u Michelinov vodič, ali nema zvjezdicu. Upravo mu je to najveće priznanje, objašnjava Stevo, jer ih godinama anonimno testiraju: ne znaju ni tko ni kada testira restoran, nego se svake godine dobije izvještaj – obavijest redakcije o uvrštavanju u vodič.

Uz svoju novu knjigu, Stevo ima nekoliko savjeta za sve koji su željni dobre i raznolike kuhinje: 'Poželjno je da se u kuhinji eksperimentira i da niste rob receptura jer tada jelo postaje osobna kreacija. No moje je mišljenje da se originalnost i okus namirnica moraju sačuvati, a ne zagušiti s previše začina. Maksimalno tri okusa i njihova kombinacija na tanjuru pružit će pravo kulinarsko zadovoljstvo.'