SIGURNOST VS. ZARADA

Služi li ograničenje brzine samo za naplatu kazni?

13.09.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Pogledajte vjerojatno najbolju argumentaciju protiv smiješnih ograničenja brzine na nekim cestama. TV ekipa iz Kanade secirala je znanstvenim metodama statistiku prometnih nesreća i zaključila da je sigurnije kad svi voze malo brže!

Neka vas ne uplaši trajanje videa od 15 minuta. Nadamo se samo da razumijete donekle engleski jezik. Ovi su Kanađani, naime, analizirali dokumente vlastite policije, usporedili podatke s ostalim zemljama, a u nekim dijelovima citirali zakone i propise.

Sve je, međutim, prilično informativno i dosta zabavno. Ono najvažnije, argumentacija im je zdrava, a zaključci logični. Njihova teza je da ograničenje brzine na cestama određuju ljudi (tj. političari) koji nemaju pojma o stanju sigurnosti na terenu, ali itekako razumiju novac koji se slijeva u državnu blagajnu. Drugim riječima, brzina će vam prije ubiti novčanik, nego vas.

Vozite li i sami malo brže, sigurno ćete se složiti s ovim tezama. Ako pak mislite da 10 posto brža vožnja znači ujedno i 10 posto veću šansu za nezgodu, morate pogledati video. Brojke govore drukčije. Uostalom, kako tvrdi mudri Jeremy Clarkson: 'Brza vožnja nikad nikoga nije ubila, ubija naglo zaustavljanje.'