OVE GODINE SLAVI

Sjećate li se Mirjane Hrge prije 20 godina?

09.05.2014 u 10:18

Mirjana Hrga

Izvor: Cropix / Autor: Cropix arhiva

Bionic
Reading

Novinarka Al Jazzere Mirjana Hrga ove godine obilježava 20 godina karijere koja je započela na HRT-u, gdje je stigla preko audicije 1994. godine

Mirjana Hrga na HRT je stigla odmah nakon što je dobila diplomu na Fakultetu političkih znanosti 1994., kada se prijavila na audiciju zajedno s još 1.200 kolega. Tamo je provela punih devet godina, a emisija 'Motrišta' koju je radila četiri godine obilježila joj je karijeru. U nedavnom intervjuu za tportal i sama se prisjetila svojih početaka.

Na pitanje je li bilo suza, rekla je: 'Nisam baš plakala jer mi narav ne dopušta, ali ostat ću zapamćena na HTV-u da sam zbog nasrtaja na jedno poduzeće, kao novinar početnik, sljedećih 30 dana samo pisala kratke vijesti, raznosila papire za printer i slične radosti. Sudbina je htjela da direktor tog poduzeća postane i direktor iste televizije, ali osim spomenutog, nisam trpjela dodatne penale. Bilo je svega.'


Godine 2003., Hrga prelazi na Novu TV gdje je radila središnji Dnevnik, zatim informativno-politički magazin 'Meta', talk show 'Epicentar', a potom emisiju '10 do 8'. Nakon svađe s Ivom Gačić 2009. napušta tu televiziju i postaje freelancer. Za tportal je imala ponešto za reći i o tom razdoblju u karijeri.

'Iznimno zahtjevnim razdobljem izdvojila bih ono od 2004. do 2008., kada ljubav prema zanatu nije bila proporcionalna zadovoljstvu, no ipak je na svoj način i takvo što ostavilo traga. Shvatila sam da nisam materijal za komercijalne televizije i osjetila težinu kapitalizma na hrvatski način. Edukativno, ali i prilično ugrožavajuće u smislu osobnosti', rekla je Hrga koja je nakon odlaska s Nove TV dvije godine bila bez posla.

Godine 2011., priznala nam je kako se poželjela 'vratiti kući' na HTV gdje se bila prijavila i na natječaj, ali joj se dogodila 'ponuda koja se ne odbija' na Al Jazeeri.

Došla je ponuda Al Jazeere Balkans, na čiji se natječaj nisam prijavljivala i nakon toga sam shvatila da je to ponuda koja se ne odbija, izuzetan profesionalni izazov. Nakon što je Goran Milić imenovan direktorom Al Jazeere Balkans, imala sam motiv više i zapravo nimalo mjesta za razmišljanje. Potpisala sam ugovor, moja pozicija službeno glasi 'presenter Sarajevo' i veselim se da ću biti dio najjače svjetske televizije', rekla je tada Hrga koja živi na relaciji Sarajevo - Zagreb. Ne budi se više s presingom gledanosti, vjerovala je da može drugačije i vjera ju je tamo i odvela, a iako trenutačno izvještava iz ratne Ukrajine čini se kako nimalo ne žali za nekim starijim vremenima.