NEMOJTE SE MUČITI

Simptomi koji otkrivaju netoleranciju na laktozu

23.04.2014 u 15:43

Bionic
Reading

Ponekad osjećate mučninu, grčeve u trbuhu ili imate proljev, a ne znate uzrok? Možda ste netolerantni na laktozu

Da biste se riješili neugodnih bolova, grčeva ili nadutosti, prvo morate prepoznati sve simptome jer netolerancija na laktozunije nerješiv problem. Jedan je od prvih simptoma bol u trbuhu koju ne možete povezati ni s kojim drugim zdravstvenim problemima. Stoga idući put pratite reakcije nakon što konzumirate mliječni proizvod.

Idući simptomi koji ukazuju na netoleranciju na laktozu su vjetrovi, a moguće je da osjećate nadutost i mučninu te dobijete proljev. Posljednji simptomi nisu toliko česti, ali su znakoviti ako nemate drugih zdravstvenih problema. Upravo je zato važno pratiti što ste pojeli i kada su se simptomi pojavili jer se najčešće pojavljuju 30 minuta do dva sata nakon što ste popili mlijeko ili pojeli mliječni proizvod

Što je laktoza i netolerancija na nju

Laktoza
je mliječni šećer, najzastupljeniji ugljikohidrat u mlijeku, a nalazi se u mlijeku, siru, sladoledu i ostalim mliječnim proizvodima. Kod nekih osoba tanko crijevo nije u stanju preraditi taj šećer u jednostavnije oblike koji se onda mogu apsorbirati u krvotok. Zapravo se radi o nedostatku crijevnog enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere – glukozu i galaktozu. Procjenjuje se da danas pet posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske, ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze.

Alergija na mlijeko i netolerancija na laktozu različiti su

Netolerancija na laktozu i alergija na mlijeko imaju različite simptome. Ako ste alergični na mlijeko, možda otkrijete lagani svrab u ustima ili dobijete osip nakon konzumacije, a netolerancija na laktozu ima već spomenute simptome. Dakle, alergija na kravlje mlijeko reakcija je imunološkog sustava na bjelančevine mlijeka, a netolerancija na laktozu problem je probavnog sustava koji nastaje zbog manjka laktaze. Alergija na kravlje mlijeko najčešće se pojavljuje u prvoj godini života, a netolerancija na laktozu javlja se češće u odrasloj dobi.

Kod nekih se ljudi problemi mogu pojavljivati periodično, kada konzumiraju više mliječnih proizvoda nego inače. Često se događa da netolerantciju na laktozu imaju generacije u obitelji, stoga je moguće da ste to naslijedili. Ako se osjećate bolje nakon što ste izbacili mliječne proizvode na neko vrijeme, moguće je da ste netolerantni pa svakako posjetite liječnike kako biste potvrdili sumnje.

Ne morate odustati od mliječnih proizvoda

Kako biste, unatoč netoleranciji na laktozu, organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedne sastojke iz mlijeka, posebno kalcij, posegnite za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze. Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Nadalje, tako se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj, a izražava u kasnijoj životnoj dobi.

Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista.

Zašto ne treba mijenjati kravlje mlijeko drugim vrstama

Zamjene za kravlje mlijeko poput sojina ili rižina napitka, ako nisu dodatno obogaćene kalcijem, loš su izvor ovog minerala. Kravlje mlijeko s reduciranim udjelom laktoze osigurava uvjerljivo najviše kalcija pa već tri velike čaše kravljeg mlijeka zadovoljavaju dnevne potrebe za kalcijem u odrasle osobe.

Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu možete pronaći i na internetskoj stranici www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Više o zdravom načinu života saznaj ovdje