Spremni za put?

7 razloga zašto je austrijska skijališta bolje posjećivati ljeti nego zimi

21.05.2019 u 08:28

Bionic
Reading

Pivo koje se proizvodi visoko u oblacima, najromantičnija cesta u Europi, hoteli od leda te preko 50 zabavnih parkova za sve uzraste, samo su neki od dokaza da je ova alpska zemlja puno više od destinacije za skijanje.

Barem jednom u životu čuli ste da su Graz i Beč šoping meke, da je odlazak na skijanje postao sinonim za zimovanje u Austriji, da Austrija ima maestralne glazbenike i skladatelje, da je kolijevka Sacher torte, valcera, bečke šnicle i štrudli te da je bečka škola pojam koji označava nečije pristojno i disciplinirano ponašanje.

No je li to sve što trebamo znati o zemlji omeđenoj Alpama? Je li Austrija zaista vezana samo uz povijest, kulturu, dobru klopu i skijanje? Naravno da nije.

Pronjuškali smo po internetu i otkrili ovih sedam jako zanimljivih stvari koje bi se isplatilo isprobati u Austriji.

1. Pivo koje se radi u oblacima!

U koruškoj regiji za odmor Katschberg, na 1670 metara nadmorske visine, proizvodi se pivo od kojeg će vam se doslovce zavrtjeti u glavi. Nazvano je najvišim pivom u Austriji, a nije dokazano da nije najviše i na svijetu. Za proizvodnju ovog craft piva koriste se isključivo domaći sastojci iz Austrije i najbolja izvorska voda Katschberga. Pivovara je otvorena za posjetitelje uz dva jednostavna uvjeta: morate se popeti na planinu i kušanje piva je obvezno. Spuštanje s visine bit će nezaboravna avantura.

Savjet: Na velikim nadmorskim visinama tijelo ima manje kisika, brže se umara te još brže 'omamljuje zrakom'. Pripazite koju ćete količinu piva, hm, hm, ponijeti sa sobom.

2. Putovanje kroz vrijeme

Možda nemamo vremenski stroj da vas vratimo u vrijeme dvorskih zabava i u društvo plemića, ali imamo ovaj podatak: jeste li znali da u centru Beča i vi možete zaplesati poznati bečki valcer u glasovitoj plesnoj školi Elmayer. Vrata škole otvorena su za turiste koji žele prve korake valcera naučiti baš tamo gdje su oni (OK, umalo!) i nastali. Ako je ples prenježna aktivnost za vas, budite faca i izrezbarite svoje inicijale na neki drveni predmet (možda viteški mač). Muzej na otvorenom Stübing u Štajerskoj adresa je za znatiželjnike koji su spremni za usvajanje vještina majstorskog rezbarenja.

Savjet: Plesna škola Elmayer nastala je 1919. godine i jedna je od najpoznatijih plesnih škola na svijetu te osvajač Guinnessovog rekorda za najdulje otvaranje bala u povijesti. Učinite si čast pa zaplešite u njoj i ne zaboravite napraviti selfie.

3. Zemlja rijeka i jezera raj je za ribiče

U Austriji, zemlji savršenih prirodnih voda, možete uživati u ribolovu s cijelom obitelji. No ipak nemojte stati pokraj ceste, izvaditi štap i udice i samo zabaciti mamac. Za ovu aktivnost potrebne su vam dozvole i dodatne informacije pa si pred polazak u Austriji skinite aplikaciju naziva Fly-Fishing Austria. Osim što ćete otkriti gdje možete kupiti ono što vam nedostaje od opreme, ovaj app pokazat će vam gdje riba najbolje grize, ali i na kojim mjestima morate imati dopuštenje za ribolov te koja je cijena licence. Tako ćete biti potpuno sigurni da, dok zabacujete komadiće kruha u vodu, neće biti neugodnih iznenađenja.

4. Cesta stvorena za prosidbe

U Austriji postoji tzv. romantična cesta. Trasa je to koja vodi od Salzburga i Salzkammerguta, preko prethodnica Alpa uz Dunav do Beča, ukupno oko 380 kilometara. Savršena je za road trip, a njezina romantična strana naglašena je predivnim krajolicima.

Uzmite si vremena i uživajte u raznolikosti i ljepoti pokrajina Salzburga, Gornje i Donje Austrije: tu su rajski krajolik Wolfgangsee, mjesto Hallstatt i njegova kultura stara 4500 godina, bizarne ledene palače u spiljama Dachsteina, moćna barokna građa benediktinskog samostana Melk ponad Dunava, renesansni dvorac Schallaburg i vinogradi Klosterneuburg na pragu Beča. A vrhunac ovog putovanja bit će samostan Melk, smješten na zapadnijoj strani dunavskog toka zvanog Wachau. Benediktinski samostan najstarija je rezidencija i grobnica Babenbergovca, utemeljen 1089. godine na strmom stjenovitom brežuljku, visoko iznad Dunava. Današnja barokna građevina Jakoba Prandtauera dominira cijelim područjem i čuva mnoge dragocjenosti.

Savjet: Cijelim putem možete se zaustavljati na obiteljskim gospodarstvima i u vinogradima te bez prethodne najave kušati hranu i piće, a nerijetko je i kupiti na licu mjesta.

5. Zabavni parkovi iz kojih nećete poželjeti izaći

Kad je riječ o zabavi za malene, Austriji tu nema premca. Broj zabavnih parkova zaustavlja se oko stotine, a ovo su neki nama najzanimljiviji:

  • Zemlja medvjeda na obiteljskom brdu i u zabavnom parku Sonnenkopf u Klostertalu prava je stvar za male pustolove. Na brdo će vas odvesti medvjeđe gondole. Gore se nalaze medvjeđa špilja, medvjeđe igralište, igre na vodi te vožnje na splavima po medvjeđem jezeru.
  • U Mühlgrabenu nalazi se 15 stanica na temu bajki u šumici, izgrađene s puno ljubavi prema detaljima. Ogromno igralište mališanima nudi široke mogućnosti za uživanje i rekreaciju. Stariji će se zabaviti u pustolovnoj šumi uz žičaru, vještičji kotao i indijanske šatore.
  • Zamak Forchtenstein sa svojim zakučastim hodnicima, mračnim svodovima, legendarnim blagom, tajnovitim slikama predaka i napetim pričama nudi zabavan program. Popularne ture s vođenjem za djecu ili noćne 'ture punog mjeseca' pozivaju na istraživačke pohode starim zidinama.
  • Zabavni park Straßwalchen s preko 50 atrakcija oduševljava pripadnike svih generacija i ostvaruje snove. Zabavni park FANTASIANA Straßwalchen svojim 'pustolovnim vožnjama - dark ride' nudi atrakcije na koje ćete inače naići samo u najvećim svjetskim parkovima.
  • Kitzsteinhorn, ice arena na platou ledenjaka Kitzsteinhorn na skoro 3000 metara nadmorske visine, dočekuje posjetitelje s besplatnim pustolovnim terenom, jedinstvenim u Austriji: na ljetnom snijegu, sa snježnom plažom i ležaljkama na suncu, toboganima, čarobnim tepihom i osiguranom stazom po ledenjaku. Bit će to nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj i idealna prilika za hlađenje tijekom ljeta (cca početak srpnja - sredina/kraj kolovoza).
  • Obiteljsko brdo u Bad Hofgasteinu poziva na šetnje oko jezera Schlossalmsee, penjačke pustolovine ili vođenu turu s brdskim go-kartovima. Najveće dječje igralište na Schlossalmu nudi mogućnost za tjelovježbu i rekreaciju, a u slackline parku djeca i odrasli mogu trenirati ravnotežu. Tko želi dalje u visine, može svoje sposobnosti testirati na različitim penjačkim smjerovima ili na penjalištu. Parkur zbog vježbanja spretnosti pomaže boljoj ravnoteži, a na poučnoj stazi među ostalim dobit ćete važne savjete za svladavanje osigurane staze (via ferrate).

Savjet: Igranje dječjih igara na odmoru dokazano zbližava članove obitelji te u svakome od njih potiče lučenje serotonina, hormona sreće.

6. Planinarenje u invalidskim kolicima

U podnožju impozantnih planina Wetterstein i Karwendel put bez prepreka vodi oko jezera Wildsee. Oko 1,5 kilometara dug tematski put znan kao 'Car Maksimilijan' vodi vozače invalidskih kolica pomoću osam informativnih ploča natrag u doba careva, kada je jezero Wildsee nazivano 'Lampretensee' - prema jednoj vrsti ribe (okatica), koju je car Maksimilijan u 15. stoljeću uzgajao u malim vodama. Tko se usudi ići na malo zahtjevnije staze, nakon otprilike kilometra napustit će promenadu jezera i udariti smjer dolinske postaje Gschwandtkopf na 1200 metara. Na 3,1 kilometar dugoj stazi može se promatrati krdo jelena iz porodice damjaka dok se odmaraju i brste.

Savjet: Aktivnost u brdovitim predjelima dobra je za cijelo tijelo, pomaže kod razvijanja koordinacije i povećava izdržljivost. Izlaganje tijela sunčevim zrakama pak povećava imunitet i popravlja raspoloženje. No ne zaboravite na sredstva koja vas štite od sunčevog zračenja.

7. Ljetovanje u šumi začinskog bilja

Poseban biser pronaći ćete na vrhovima planina. U šetnjama po parkovima prirode na visinama od 1350 metara i više zbog visinskog položaja i odsutnosti alergena može se disati punim plućima. Na ove šetnje povest će vas pravi rendžer i govoriti vam o biljnim i životinjskim vrstama koje vidite putem. Pogled koji ćete zateći na obroncima nikad nećete zaboraviti, a bit će idealan i za planinsku fotku.

No kad se spustite, zaputite se na jedno od seoskih gospodarstava po preporuci lokalaca. Za razliku od hrvatskih seoskih gospodarstava, austrijska vam nude mogućnost izvođenja životinja na ispašu, sakupljanja jaja, edukacije o začinskom i ljekovitom bilju u vrtovima te sudjelovanje u obradi zemlje. Osim dobre zabave i novih znanja, ove aktivnosti pomoći će vam da pročistite dišne putove i umirite glavu. Tko zna, možda upravo tamo smislite i neku buduću biznis ideju...

Savjet: Jeste li čuli za klimatoterapiju? Iako se često dovodi u vezi s boravkom na plaži, klimatoterapija koja označava liječenje elementima prirode provodi se i na planinama. Udisanjem zraka i uživanjem u tišini gorde planine osjetno ćete umanjiti stres i ublažiti simptome bolesti dišnih putova. Da bi osjećaj trajao dulje, možete preko interneta naručiti Magdalena's ulja i sprej za prostorije te udisanjem prirodnih alpskih biljaka produljiti osjećaj unutarnjeg mira.