odmor za um i dušu

Sebastus sailing: Više od samog jedrenja

11.11.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Globalne promjene i trendovi povukli su za sobom velike promjene u turizmu

Nautika je oduvijek bila istaknuta turistička grana kroz jedinstven doživljaj odmora i avanturizma. Aktualna situacija s pandemijom koronavirusa, dodatnu ju nameće kao jednu od vodećih radi izolacijske sigurnosti i socijalne distance.

Iako charter industrija u cjelokupnom prometu Hrvatskog turizma iznosi svega 3%, jedrenje zauzima čak 25% udjela u svjetskom rangu. Atraktivna obala s više od tisuću otoka, sjajni uvjeti za jedrenje, odlična turistička infrastruktura te duga tradicija nautičkog turizma samo su neki od razloga zbog kojih se ovaj segment ponude ubrzano razvija i s razlogom ističe Hrvatsku jednom od top svjetskih receptivnih destinacija za nautičare. Svi ti preduvjeti veliki su poticaj za nadolazeću 2021. godinu, čemu su posvećeni u Sebastus sailing agenciji za najam brodova s uredima u Hrvatskoj i Švicarskoj, koji su nam dali kratak osvrt na tržište i aktualnosti.

Nautički trendovi

Najveći broj nautičara plovi s obitelji, zatim s prijateljima, partnerima, u grupama. Prema podacima Instituta za turizam iz 2017. prosječna dnevna potrošnja nautičara prema istraživanju iznosila je 126 eura po danu. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka 69 posto se odnosi na plovilo, a 31 posto na ugostiteljske usluge i usluge kulture, sporta, zabave te na sve ostalo. Oko trećine nautičara bavi se ribolovom, posjećuje nacionalne parkove ili druga zaštićena prirodna područja, razgledava znamenitosti, bavi se sportsko-rekreacijskim aktivnostima na moru te posjećuje lokalne zabave. Ukupno ostvaren prihod luka nautičkog turizma u 2019. godini iznosio je 918 milijuna kuna. Od toga je 652 milijuna kuna bilo ostvareno od iznajmljivanja vezova, što je 71,0% od ukupno ostvarenog prihoda.

Brojem plovila Hrvatska je vodeća svjetska destinacija, budući da ima preko 4000 aktivnih registriranih plovila za najam. Prema podacima Ministarstva mora, pomorstva, prometa i infrastrukture u 2020. godini u Hrvatskoj ta brojka plovila raste u odnosu na godinu prije. S jedne strane taj rast doprinosi činjenici da se Hrvatska profilira kao svjetska charter destinacija, a s druge strane donosi izazov vlasnicima tvrtki u Hrvatskoj da se prilagode i ostanu konkurentni.

Svako putovanje ima svoju posebnu priču, baš kao i ljudi koji stoje iza njenog stvaranja

Sebastus je puno je više od samo agencije za najam brodova. Sebastus je ujedno i čvrst temelj budućoj zakladi namijenjenoj za pomoć djeci oboljeloj od leukemije. Pokrenula ga je Kata Tešić, skupa s timom stručnjaka i entuzijasta. „Ideju o osnutku Sebastusa ostavio mi je u nasljeđe moj sin Sebastian, čija je ljubav prema jedrenju bila je puno više od toga. Želja nam je pomoći djeci oboljeloj od leukemije, koja je i Sebastianu bila dijagnosticirana i s kojom je na kraju izgubio bitku.", govori Kata. Odlučni su u toj namjeri s ciljem da dio dobiti od poslovanja usmjere u te svrhe. Želimo im da uspiju u ovoj namjeri jer uspjeh Sebastusa uz sebe vezuje i ovu dobrotvornu notu.

Ne postoji doba godine koje je loše za jedrenje. Postoje sezonske destinacije i mora

Uz mnoštvo odredišta koje možete birati sa Sebastusom, kao najsigurnije destinacije za jedrenje se svakako izdvajaju Hrvatska, Turska i Grčka, zbog mirnijeg mora, blage klime te razvijene infrastrukture te mnoštva predivnih otoka i uvala. Jedrenje nudi bezbroj mogućnosti za miran, aktivan ili pak istraživački odmor na raznim tipovima plovila te s manjim ili većim brojem ljudi. No, sezona 2020. donijela je veliku neizvjesnost i poteškoće vezane uz otkaze putovanja, prebacivanje rezervacija na sljedeću sezonu, ali i kreiranje novih uvjeta i politika za goste. Iako je turizam oduvijek bio industrija novih doživljaja i iskustava, pandemija virusa COVID-19 je promijenila industriju putovanja zauvijek pa je i prilagodba novim uvjetima izazovna. Turisti žele da ponuđači usluga znaju njihove interese, što im se sviđa, što bi voljeli doživjeti i na taj način im prilagode ponudu. Preferiraju direktan način komunikacije što pokazuje i porast korištenja aplikacija za slanje tekstualnih poruka u uslužnim djelatnostima, što ističe Sebastus kao snažnog partnera. Booking sa Sebastusom radi se kroz digitalnu platformu www.sebastus.com, gdje vam je dostupna 24-satna podrška tima stručnjaka u nautici i to na 5 svjetskih jezika: njemačkom, engleskom, španjolskom, talijanskom i hrvatskom. Na raspolaganju su vam i svjetske destinacije te niz plovila sa skiperom ili bez: jedrilica, katamarana, motorne jahte i gulete. Putovanje možete u potpunosti prilagoditi sebi i svojim željama, ali i izabrati posebno srkojene pakete poput jedrenja s obitelji ili gastro rutu. Cilj nam je učiniti planiranje odmora laganim i ugodnim postupkom, a jedrenje vrhunskim iskustvom, pa smo se uz sve ostalo, potrudili stvoriti i tematske rute za jedrenje s prijedlozima aktivnosti uz prijevoza do zračne luke, bilo da putujete s obitelji, prijateljima ili kao tvrtka,“ govori manager Mijo Mamić.

Uz sjajan Sebastus tim koji je uz vas na svakom koraku putovanja, od planiranja do realizacije, odmor iz snova vam je zagarantiran. Sebastus nudi najam grupa i pojedinačnih jahti sa širokim popisom najpopularnijih odredišta za vaše nezaboravno putovanje pod jedrima, a dugogodišnje iskustvo u charter industriji, odnosima s kupcima i izvrsnoj ponudi brodova svakome pruža najbolji odmor i iskustvo, od rezervacije do povratka u luku. „Slow down. Sail.“, odnosno „Uspori. Jedri.“ glavna je poruka Sebastusa svima zaljubljenicima jedrenja ili onima koji će to tek postati.

Izvor: Društvene mreže

Što čini jedrenje toliko posebnim?

Jedrenje, kažu u Sebastusu, mijenja vaš život na bolje. Možete pobjeći od svakodnevnog stresa i s vašom odabranom posadom uživati u suncu, moru, a ponekad i vjetru. Jedrenje je savršena aktivnost koju možete podijeliti s obitelji i prijateljima jer će vas dodatno zbližiti. Bez obzira koliko puta isplovljavali, nikada nećete imati potpuno isto iskustvo. Dodatna prednost jedrenja je i danas aktualna situacija s pandemijom i potraga za odmorom uz socijalnu distancu. Samoća, boravak u udaljenoj uvali u kojoj nemate mnogo, ili uopće, doticaja s ostalim turistima čine jedrenje idealnim odabirom za ljetovanje 2021. s prijateljima, obitelji ili partnerom. Svako putovanje donosi priliku da upoznate nova i neotkrivena mjesta. Ono što drugi vide samo na slikama s razglednica, vi ćete na jedrenju doživjeti. Nezaboravni krajolici, izlasci i zalasci sunca, avanture i nova prijateljstva - to je nešto što ćete dobiti kod nas u Sebastusu., zaključuje Kata Tešić.

Sebastus tim vjeruje kako je jedrenje odmor za um i dušu, a ubrzo će se složiti i svi oni koji se upuste u planiranje odmora, novogodišnjeg dočeka ili ljetovanja pod jedrima. Uz Sebastus dobivate priliku (do)živjeti cjeloživotno iskustvo s timom koji je ovdje da vas prati od prvih koraka tijekom rezervacije, preko isplovljavanja, sve do povratka na kopno.

www.sebastus.com