PET KLJUČNIH SAVJETA

Saznajte kako lakše donositi odluke

  • Autor: Insideout.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2012 12:14
  • Objavljeno 15.09.2012 u 08:00
odluke

odluke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Toliko raznih odluka trebamo donijeti u našim životima. Neke od njih su velike i važne, a neke i nisu toliko. No kad god donesemo krivu odluku, to je popraćeno lošim osjećajem, jer nitko ne voli griješiti. Kako bismo sveli donošenje loših odluka na minimum, donosimo vam pet ključnih savjeta kojima se možete poslužiti pri donošenju odluka neovisno o njihovoj važnosti

Izabiranje između više opcija dio je naših svakodnevnih života. Bilo da se radi o izboru jela s jelovnika, odjeće iz ormara ili izboru karijere, postoje određene smjernice koje nas mogu odvesti do željenog cilja ili barem spriječiti da odemo tamo kamo ne želimo, ako već nismo sigurni kamo to zaista želimo ići. Dakle, čak i kada nismo sigurni što želimo, eliminacija je dobar način da dođemo do toga.

Potrebno je napisati popis mogućnosti i metodom križanja onoga što nam se ne sviđa doći ćemo do rješenja koje nam se sviđa ili najmanje ne sviđa. U slučajevima u kojima znamo kakav ishod očekujemo, odnosno što želimo, pri donošenju najbolje odluke mogu nam pomoći određeni načini promišljanja, piše portal InsideOut.hr

Fokus na ishod

Potrebno je imati ideju o višem cilju ili svrsi onoga što radimo i što želimo, jer nam takav način razmišljanja može pomoći u donošenju ispravnih odluka na našem putu postizanja željenog cilja. Tako, kad dođemo do mjesta na kojem trebamo odlučiti kuda ćemo skrenuti, trebamo se zapitati koja odluka se najbolje uklapa u našu viziju ishoda koji priželjkujemo. Primjerice, ako želimo izgubiti kilograme i to na postupan način, bez puno mučenja i gladovanja, jedan kolač poslije ručka neće narušiti našu koncepciju. No, ako je potrebno smršaviti u roku od tri tjedan kako bismo stali u vjenčanicu koju smo naslijedili od bake, kolač bi mogao biti krivi izbor.

U slučaju da ne znamo točno kakav ishod očekujemo, dobro je biti siguran u ishode koje ne želimo da se dogode. S tim informacijama možemo znati vodi li odluka koju mislimo donijeti k nekom od neželjenih ishoda i na taj način promijeniti svoju odluku.

Zamišljanje života nakon odluke

Druga važna smjernica u donošenju odluka je da probamo zamisliti kako će naš život izgledati nakon što donesemo tu odluku. Koje će sve biti posljedice donošenja te odluke? Što će se promijeniti, a što ostati isto? Kako ćemo se osjećati u takvom novom poretku stvari? Zamišljanje i razmišljanje o budućnosti nakon donesene odluke, pomaže nam da dođemo do ideje o pravoj odluci. Primjerice, kad zamislimo posljedice donošenja neke odluke i ne osjećamo se dobro, tada ta odluka nikako nije dobra za nas. S druge strane, ako smo zadovoljni, vrlo vjerojatno se radi o pravom izboru.

Tražite savjet

Kad donosimo neku važnu odluku, dobro je posavjetovati se s nama bliskim ljudima. To mogu biti članovi naše obitelji ili prijatelji koji nas jako dobro poznaju i znaju kako ćemo reagirati u određenim situacijama te nas tako mogu uputiti u posljedice donošenja naših odluka. No potrebno je i odvažiti se i pitati neke druge ljude koji imaju iskustva u područjima u kojima se dvoumimo. Istina je da nas ti ljudi možda ne poznaju, ali znaju kako stvari funkcioniraju u realnosti i zaista nas mogu suočiti s nekim posljedicama o kojima uopće nismo ni razmišljali. Naravno, kad pitamo takve ljude za savjet, važno je da ostanemo otvorena uma i prihvatimo što nam govore iako dovode u pitanje naše pretpostavke.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kada nismo sigurni što želimo, poslužimo se sistemom eliminacije

Primjerice, pri gradnji kuće dobro je imati u blizini roditelje koji već imaju to iskustvo. No iako nam oni govore da nam ne treba tako skup dimnjak jer nećemo grijati kuću na drva, nije na odmet pitati stručnjaka i provjeriti zašto nam majstori preporučaju takav dimnjak. Moguće je da nam ne žele podvaliti i zaraditi više, nego što nam je zaista takav dimnjak potreban.

Logika nije uvijek prijatelj

Kod donošenja odluka često se vodimo idejom da ćemo napisati na papir listu za i protiv, sve dobro promotriti i donijeti logičnu i racionalnu odluku. No ponekad nas logično mišljenje neće dovesti tamo gdje želimo stići. Dobro je slušati svoju intuiciju i instinkte. To je kao da nas nešto veće od nas vodi i usmjerava te vrlo često odluka donesena pomoću intuicije bude pun pogodak.

Jedna od metoda da otkrijemo koje se emocije kriju u podlozi koje odluke je metoda dva papirića. Svedimo odluku na jedno pitanje na koje su odgovori da ili ne. Napišimo odgovore na dva papirića, zgužvajmo i promiješajmo. Uz ideju da ćemo napraviti onako kako kaže papirić izvučemo jedan. Kad vidimo što na njemu piše, potrebno je usredotočiti se na emociju. Jesmo li zadovoljni ili ne? Je li nam laknulo ili imamo grč u želudcu? Naravno da nećemo napraviti ono što nam papirić kaže, no sad znamo što zaista želimo. To su nam otkrile naše emocije, a ne racio i logika.

Ne odugovlačite

Na kraju, kod donošenja odluka važno je znati da će nam odugovlačenje i dugotrajno premišljanje samo otežati donošenje prave odluke. Krenimo jednim putem. Na taj smo način eliminirali one druge i imamo mogućnost baviti se ovim kojim smo krenuli i napraviti još mnogo promjena na njemu u hodu. Odluke se uglavnom daju modulirati i popravljati tako da i kad pogriješimo, najčešće imamo još mogućnosti kako doći do onoga što u stvari želimo.

Tekst je preuzet s portala za primijenjenu psihologiju InsideOut.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi