grickajte na +40

Savršeni zalogaji za (pre)vruće ljetne noći

05.07.2017 u 15:54

Bionic
Reading

Na velikim vrućinama potrebno je ohladiti organizam. Kako to napraviti? Jednostavno, izborom lakših namirnica

Hamburgeri, roštilji, sendviči, tjestenina i pokoja kapljica… Da, da, mnogima je to omiljena kombinacija za večernja, ljetna druženja, međutim to ne znači i da je baš to najpametniji izbor za obrok na plus tko zna koliko. Naime, iako su ova jela ukusna, primamljiva i slasna, morate znati da masna hrana, u ljetnim danima, vašem tijelu ne radi ništa dobro. Osim što ga dodatno zagrijava, masna hrana unesena u organizam nekoliko sati pred spavanje, natjerat će vas da se cijelu noć vrtite pod plahtama. Zato biste, kad vam se sljedeći put prijatelji najave za druženje, trebali razmisliti o laganijem obroku. Povedite se primjerom nekih istočnjačkih naroda i poslušajte što o ovoj temi kaže, primjerice, Ayurveda. Prema iskustvu dugovječnih Indijaca, ljeti se sunce spušta na zemlju i zagrijava je kao i naše tijelo. Ne bismo li tom prirodnom procesu napravili protutežu, potrebno je ohladiti organizam. Kako to napraviti? Jednostavno, izborom lakših namirnica.

Na trpezi se preko ljeta trebaju naći povrće, voće, mliječni proizvodi, neke žitarice, sjemenke i klice te ohlađene juhe i prirodni napitci poput čajeva i laganih sokova napravljenih od vode i recimo, mente…

Suprotno tome, za vrijeme ljetnih dana trebali biste izbjegavati meso, teško i kiselo povrće, slastice, alkoholna i zaslađena pića te teške i tvrde sireve (iako, znamo najbolje pašu uz vino pa ponekad možete 'zgriješiti'). Prema ovim savjetima možete napraviti stotine kombinacija za ukusne delicije, a hranu, s obzirom na to da se uglavnom radi o voću i povrću, možete naprosto poslužiti i sirovu. No, ponestane li vam ideja, a gosti samo što nisu stigli, poslužite se jednim od naših top 5 recepata.

  1. Hladna juha od krastavaca

Prepržite jedan luk, po želji mu dodajte malo češnjaka i jedan krumpir narezan na kockice. Propržite na maslinovom ulju i dodajte vodu. Do 20 minuta kuhajte uz dodavanje začina, najbolje malo soli i papra, a po isteku vremena u juhu ubacite krastavce koje ste ogulili  i očistili od sjemenki (možete ih kuhati s korom i sjemenkama). Nakon desetak minuta maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Juhu možete ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi ili je staviti u hladnjak.

2. Pečeno povrće

Na kockice ili na štapiće narežite tikvice, paprike, patlidžane, krastavce… Posolite ih i premažite s vrlo malo maslinova ulja. Prepecite ih na roštilju ili u roštilj tavi, a u slučaju da nemate nijedno od to dvoje naprosto ih s jedne pa s druge strane pecite pećnici (možete ih staviti na foliju). Povrće poslužite s umakom od vrhnja u koje ste dodali isjeckani kopar. Vaše goste oduševit će okusi i mirisi.

3. Salata

Ništa nije lakše nego napraviti zdjelu zelene salate u koju ćete dodati svježu papriku, tikvicu, krastavac te malo svježeg sira, koje kuhano jaje i eventualno tunu u komadićima. Sve pomiješajte, začinite s malo maslinova ulja, posolite i pospite chia sjemenkama. Ovoj kombinaciji možete dodati i klice. Vaši gosti cijelu će večer bezbrižno grickati otkrivajući razne okuse skrivene pod zelenim listovima.

4. Voćna rapsodija

Na kockice izrežite jabuke, marelice, lubenicu i dinju i dodajte im nešto trešnjica i smokvica. Poslužite ih u velikoj zdjeli i uz nju stavite drvene štapiće za lakši manevar. Iako se to ne preporučuje, doživljaj možete pojačati posluživši uz voće i malo šlaga. Ali samo malo! I uz njega bokal vode u koju ste dodali samo nekoliko kapi limuna i listića mente… Ništa drugo.

5. Sokići za kraj!

Ništa manje bitne nisu ni tekućine koje ćete poslužiti gostima. Umjesto alkohola i zaslađenih sokova, savjetujemo vam hladne čajeve, vodu sa začinskim biljem ili svježe sokove. Kad kažemo svježi sokovi onda nužno ne mislimo samo na one voćne. Za ljubitelje slanog i trpkog okusa, tu su i povrtne tekućine u kojima se skriva pregršt vitamina. Osim što ćete ugodnije spavati i lakše se kretati uz ovakve napitke potaknut ćete i detoksikaciju organizma koja je dobrodošla u bilo koje doba godine.