Provjerite jednostavnu metodu

Savršene pisanice: Kako od smeđih jaja dobiti posve bijela

29.03.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Uskrs je blagdan kojem se posebno raduju najmlađi, a sve zbog tradicije bojanja i kucanja s jajima. Prije svega jaja treba pripremiti za bojanje, a svi znaju da se bijela jaja bolje se prima boja. Ukoliko takva niste uspjeli nabaviti, jaja možete izbijeliti i kod kuće

Jaja s bijelom ljuskom mogu se kupiti i u nekim našim većim trgovinama, no kako još uvijek nisu nešto što se može naći na svakom uglu, ne očajavajte.

Naravno, nećete ih izbijeliti hidrogenom i sličnim umjetnim sredstvima. Srećom, u većini kuhinja se nalazi sastojak koji vam treba, a riječ je o alkoholnom octu. Osim što je dobar za čišćenje raznih površina ili osvježavanje hladnjaka, učinkovito izbjeljuje ljusku jajeta. Pritom se ona neće oštetiti niti će to ikako utjecati na kasniji okus.

Alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač koji se proizvodi postupkom vrenja alkoholnih tekućina, što je jedan od najstarijih prehrambenih proizvodnih postupaka čovječanstva. Sadrži između 5 i 15,5 % octene kiseline pa je kao takav idealno sredstvo za čišćenje i izbjeljivanje, odnosno uništavanje bakterija.

Voda i alkoholni ocat idu u istom omjeru (dakle, jedna čaša vode na jednu čašu octa za tri jaja, a ako ih kuhate više, povećajte omjer). Stavite jaja u lonac i potopite ih vodom i octom te ih stavite kuhati. Kada voda zavrije, smanjite vatru. Nemojte se prestrašiti kada se kod ovog postupka u jednom trenu kuhanja stvori pjena na površini, to je potpuno normalno. Sve što trebate napraviti je maknuti pjenu žlicom. Nakon deset minuta jaja rashladite vodom pa ih do kraja oprezno operite spužvicom da pri pranju ljuska ne bi pukla. Nakon što ih operete, trebala bi biti potpuno bijela i spremna za bojanje.

Dalje jaja ukrašavajte kako želite – prirodnim ili kupovnim bojama za jaja, decuopage tehnikom, jestivim flomasterima za pisanice, batik tehnikom voskom... Za lijepi sjaj pisanica obojana jaja premažite komadićem slanine ili s malo vate koju ste namočili u suncokretovo ulje.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr