PROMO

Savjeti za čišćenje: Mrvice, prašina i mrlje od crnog vina nemaju šanse!

10.10.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Prekrasni tepisi i tapecirani namještaj dodaju udobnost i toplinu domu. Tekstilne podne obloge ne samo da izgledaju dobro, već poboljšavaju prianjanje stopala i apsorbiraju buku. Međutim, kaučevi i slični komadi namještaja izloženi su brojnim svakodnevnim opterećenjima. Fini slojevi prašine, mrvice, dlake kućnih ljubimaca ili prolivena pića s vremenom apsorbiraju puno prljavštine

Redovito čišćenje održava izgled, produljuje vijek trajanja i osigurava higijenu. Posljednji aspekt posebno je važan u kućanstvima s malom djecom ili osobama koje imaju alergije.

Sagove i tepihe potrebno je temeljito usisati barem jednom tjedno. Aktivne mlaznice za pod s motoriziranim valjcima, kao i usisavači koji putem senzora detektiraju stupanj onečišćenja i automatski podešavaju snagu usisavanja, savršeni su za to. Za optimalnu učinkovitost čišćenja, mlaznica se ne bi trebala brzo pomicati naprijed-natrag. Sporo i ravnomjerno kretanje je bolje. Turbo mlaznica može poboljšati rezultat na čvrstim tekstilnim podnim oblogama.

Posebne četke za uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca olakšavaju usisavanje u kućanstvima s četveronožnim prijateljima. Važno je da se dlake uklone s četke nakon obavljenog zadatka. Inače, snaga čišćenja brzo opada.

Koristite nježnu i udobnu tehniku usisavanja sa smanjenom snagom usisavanja i mlaznicom za tapecirani namještaj. Pneumatska turbo mlaznica za tapecirani namještaj osigurava temeljito čišćenje, učinkovito uklanjajući duboko ukorijenjenu prljavštinu, dlake kućnih ljubimaca i grinje koje se mogu nakupiti na kaučima i sličnom namještaju. Kada je riječ o čišćenju tapeciranog namještaja, kompaktni i prijenosni usisavači s baterijom vrlo su praktični. Ovi bežični uređaji omogućuju fleksibilnije kretanje u usporedbi s velikim usisavačima. Mrvice koje se zavuku između sjedala nemaju šanse s dodatnom, uskom mlaznicom za fuge.

Usisavači s vodenim filtrom alternativa su usisavačima s filtracijskom vrećicom. Oni vežu usisanu prljavštinu u vodenoj kupelji. Budući da ovi uređaji također uklanjaju grinje, gljivične spore i cvjetni pelud, posebno su pogodni za osobe koje imaju alergije. Donose i pozitivan sporedni učinak - zrak koji se puše tijekom usisavanja svježiji je zahvaljujući vodenoj filtraciji, što znači ugodnu unutarnju klimu prilikom čišćenja kuće.

Kärcher Izvor: Kärcher / Autor: Promo

Ako su tepisi ili tapecirani namještaj podvrgnuti intenzivnoj uporabi, primjerice u blagovaonici, igraonici ili dvorani, tada redovito usisavanje nakon nekog vremena više ne daje željeni učinak. Tepisi izgledaju izlizano, a presvlake imaju tragove neuglednih mrlja jer se tijekom usisavanja usisava samo površinska prljavština.

U ovoj fazi vrijeme je za dubinsko čišćenje. Tijekom ekstrakcije raspršivanjem, deterdžent za čišćenje i voda raspršuju se na površinu tekstila i usisavaju se s vlakana s prljavštinom. Ovaj postupak će možda trebati ponoviti nekoliko puta za tvrdokornu prljavštinu. Metoda je također prikladna za čišćenje na licu mjesta – recimo, prolivenog pića po tapeciranom namještaju, madracima i sjedalima automobila. Modeli na baterije kao što je Kärcher SE 3-18 Compact Battery ovdje su vrlo praktični.

Uređaji za ekstrakciju i raspršivanje omogućuju uklanjanje prljavštine duboko ukorijenjene između tekstilnih vlakana, ostataka masnoće i neugodnih mirisa. Čišćenje raspršivanjem pokazalo se vrlo učinkovitim za tekstilne podne obloge u otvorenim. Vidljivo poboljšavaju izgled i produljuju životni vijek tepiha i presvlaka.

Saznajte više na Kärcherovim stranicama.