FOTKA DANA

Saracensko žito

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 15.01.2011 09:29
  • Objavljeno 15.01.2011 u 09:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Heljda se katkad na francuskom naziva 'crno žito' ili 'saracensko žito' jer su je u Europu donijeli Saraceni, što je srednjovjekovni naziv za Arape

Heljda zapravo nije žitarica poput pšenice ili ječma, već pripada obitelji dvornjača. Bogata je proteinima, aminokiselinama i topivim vlaknima. Poljska znanstvenica patentirala je izum namijenjen dijabetičarima i pretilim osobama: vafle spravljene od heljdinih posija koji ne sadrže nijednu kaloriju, bez glutena su, ali zato bogati antioksidansima. Kako ljudski organizam ne apsorbira celulozu iz heljde, vafli spravljeni od heljdinih posija zapravo ne sadrže kalorije, a ipak su bogati antoksidansima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi