borba protiv masne kose

Šampon za suho pranje kose je spas, no je li štetan za kosu i vlasište?

17.10.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Šampon za suho pranje kose zasigurno je jedan od popularnijih proizvoda za kosu. No, iako taj proizvod brzo osvježava masnu kosu, njegova prečesta upotreba može imati i negativne učinke

Kada vašoj kosi treba brzo osvježenje, ali nemate vremena za pranje, suhi šampon je jednostavno rješenje - u samo nekoliko poteza vaši masni pramenovi ponovno izgledaju čisto. Iako ovaj proizvod za kosu provjereno djeluje, nedavno su se pojavila pitanja o sigurnosti proizvoda i o tome doprinosi li gubitku i oštećenju kose. Iako suhi šampon čini da vaši pramenovi u trenutku i privremeno izgledaju bolje, također može blokirati folikule kose i s vremenom negativno utjecati na vlasište, piše marthastewart.com.

Kako djeluje suhi šampon

Suhi šampon upija prljavštinu i sebum na vlasištu koji se nakupljaju između pranja. Sebum proizvode folikuli kose te on omekšava vlasište. Iako je sebum neophodan za zdravlje kose, ova masna tvar također čini da vaša kosa izgleda masno, a tu nastupa šampon za suho pranje kose. ‘Aktivni sastojci korišteni u šamponu za suho pranje upijaju znoj i nakupljenu masnoću s naše kose, čineći je čistom i svježom, on kaže Paul Rus, partner u salonu Irresistible Me.

Suhi šampon se najčešće sastoji od kredastih pudera i alkohola koji upijaju vlagu u kosi. Prema Helen Reavey, certificiranoj trihologici i osnivačici Act+Acrea, proizvod također sadrži aerosole koji omogućuju jednostavno nanošenje raspršivanjem te umjetne mirise za maskiranje neugodnih mirisa prljave kose.

Kako suhi šampon utječe na kosu i vlasište

Unatoč trenutačnim prednostima i praktičnosti, suhi šampon s druge strane može uzrokovati neželjena oštećenja kose jer se nakuplja na tjemenu. Helen Reavey također ističe kako teški sastojci u određenim suhim šamponima također mogu ukloniti zdrava ulja koja su vlasištu potrebna za razvoj.

Gubitak kose

Budući da se suhi šampon nakuplja na vlasištu, to može spriječiti hranjive tvari da dopru do folikula dlake. Helen Reavey kaže da pretjerana uporaba proizvoda može rezultirati upalom vlasišta i začepljenjem folikula. 'S vremenom to može oslabiti folikul, uzrokujući pojačano ispadanje i stanjivanje kose', kaže.

Prhut

Najčešći problem s kojim se susrećemo prilikom kada koriste suhi šampon je perut. 'Prhut je obično uzrokovana neravnotežom masnoće koja uzrokuje nakupljanje stanica kože, a zatim obilno opadanje', kaže Reavey. 'Kako biste spriječili prhut, iznimno je važno održavati vlasište čistim i uravnoteženim, što je teško postići ako se stalno oslanjate na suhi šampon za produljenje izgleda čiste kose,' dodaje Reavey.

Koliko često je dobro koristiti suhi šampon

Kako biste izbjegli pretjeranu upotrebu suhog šampona, ne preporučuje se njegovo korištenje više od dva puta između pranja kose. ‘U idealnom slučaju, nikada ne biste trebali koristiti suhi šampon kao zamjenu za pranje kose, samo kao sredstvo za osvježavanje u slučaju nužde', kaže ona Reavey.

Ali ako trebate brzo rješenje za masnu kosu, Rus preporučuje da odaberete proizvod 'sigurne' formule. Prema njegovim riječima treba izbjegavati šest specifičnih sastojaka: sulfate, parabene, polietilen glikole, sintetičke mirise, talk i alkohol.

Alternative suhom šamponu

Najbolja alternativa suhom šamponu nije prava zamjena – jednostavno biste trebali češće prati kosu. ‘Vlasište i njegovi folikuli temelj su zdravog rasta kose, a čisto vlasište pruža optimalno okruženje za bujan rast kose, kaže Anabel Kingsley, vlasnica i savjetnica u Philipu Kingsleyu. Dodaje da suhi šampon neće ukloniti masnoću i prljavštinu s vaše kose, samo će je maskirati i dodatno zaprljati tjeme. Ako vas, pak, brine da i često pranje moglo oštetiti kosu, Reavey kaže da nema razloga za brigu. 'Običan je mit da kosu ne treba prati često', kaže. 'Mrtva koža, onečišćenje iz zraka i znoj mogu pridonijeti slabljenju vlasi i uzrokovati nezdravi rast kose.'