ruralno nasljeđe

Ručno stvoreno: očaravajući svijet tradicija Varaždinske županije

23.05.2024 u 16:45

Bionic
Reading

Šetnja kroz prošlost i ruralno nasljeđe

Ako vam domaće i autohtono znači više od običnog pridjeva, tada se znatiželja za tradicijom ne može zadovoljiti niti Varaždinskom tržnicom. Zanima vas odakle dolaze sve te boje i oblici, svi životni okusi i mirisi.

Možda iz Kuće magične trave? U ovom carstvu prirodne kozmetike obična pasta za zube više nije tako obična dok melem od bučina ulja djeluje čudotvorno. Sapun miriši da bi ga mogli pojesti, a kreme za lice, dezodoransi i šamponi, ne razlikuju se puno od čajeva po sastavu.

Obiđite ovo imanje posvećeno ljekovitom bilju i upoznajte što kozmetiku čini prirodnom, od sjemena do gotovog proizvoda.

Tradicija ručnog rada novomarofskog kraja uključuje radove od lokalnih jela i slastica do graditeljstva. Etno park Greben u Madžarevu čuva tri arhaične kućice u izvedbi samoukih majstora, cimermana. Ništa manje značajno kulturno dobro je i tradicionalna poslastica – kolač pera.

Nekoć jedan od najuglednijih obrta, danas nematerijalna kulturna baština – licitarstvo je puno simbolike. Iskazivanje ljubavi kroz licitarsko srce specifičnost je hrvatske kulture, a Varaždinski majstori još uvijek prenose svoje umijeće novim generacijama.

Kad već volimo dobru tradiciju, jeste li znali da je Ludbreg jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj?

Ludbreg se razvio na raskrižju brojnih puteva te je danas jedan od najboljih čuvara prošlosti na području Varaždinske županije. Zašto je baš Ludbreg Centar svijeta otkrijte na glavnom trgu ovog grada mistične povijesti. Također, u Prošteništu Predgragocjene Krvi Kristove otkrijte zašto je Ludbreg već stoljećima jedinstveno svetište priznato bulom pape Leona X.

Grad Ivanec i planina Ivančica samo su neka od imena ivanečkog kraja koja čuvaju uspomenu na red ivanovaca. Ova bratovština za njegu bolesnih i onemoćalih hodočasnika u Hrvatsku stiže sredinom 12. stoljeća i ostavlja legendu o skrivenom templarskom blagu.

Pojam skrivenog blaga poprima sasvim drugačije značenje u ovom gradu rudara. Zahvaljujući stoljetnoj tradiciji rudarenja, možete otkriti stara napuštena okna i rudarske alate davnih vremena. Tijekom Rudarskih dana doživjet ćete mimohod pripadnika Ivanečke rudarske čete u posebnim odorama.

Mukotrpan rad dio je identiteta ovog kraja o čemu najbolje svjedoči Ivanečka rudarska četa koja bi spašavala rudare ako bi zaglavili u nekom od ivanečkih ugljenokopa.

Jednako važna komponenta tog radišnog identiteta je i ženska ruka. 'Žena mora krpati, šivati, plesti i čipkariti da ne bi nikome podložna bila već samostalna i da se može od svojih vještina prehraniti.', riječi su Danice Brössler, najpoznatije čipkarice nakon prvog svjetskog rata.

Zbog zasluga u podizanju kvalitete izrade Lepoglavske čipke, po njoj je nazvano i Čipkarsko društvo iz Lepoglave. Njen doprinos tradiciji čipkarstva zanatsku je izvrsnost pretvorio u umjetnost.

Prepoznajete li barokne elemente u njenim motivima?

sve osim nogometa