VELIKO HRVATSKO ISTRAŽIVANJE

Rođenje prvog djeteta najveći je stres za brak

ljubav par

ljubav par

Izvor: Corbis / Autor: Scott Lowden/Corbis

Strast u braku naglo pada nakon 30. godine života, kao i nakon šest godina braka, a najveći stres za brak predstavlja rođenje prvog djeteta, pokazalo je istraživanje o ljubavi i braku koje je proveo Institut Ivo Pilar

Veliko hrvatsko istraživanje koje je obuhvatilo preko 750 parova treće je istraživanje takvoga tipa u svijetu, a predvodio ga je dr. Josip Obradović, piše Jutarnji list. Istraživanje se temeljilo na tzv. trokutnoj teoriji ljubavi, prema kojoj se ljubav sastoji od strasti, odanosti i intimnosti.

Pokazalo se da je strast jednako važna muškarcima i ženama iako su muškarci ipak malo strastveniji. Najveća je kod mladih partnera između 20 i 30 godina, kao i u prvih pet godina braka. No nakon 30. godine života, kao i nakon šeste godine braka, strast rapidno opada i više se nikad ne vraća na prvotnu razinu.

Dr. Obradović upozorava da bi društvo trebalo osigurati mehanizme pomoći bračnim partnerima koji su u braku od šest do 20 godina, jer su oni najrizičnija skupina.

Rođenje prvog djeteta najveći je stres za brak, a strast među mladim roditeljima se naglo smanjuje nakon rođenja prvog djeteta, da bi nakon tek trećeg djeteta opet narasla. No tvrdi dr. Obradović veći broj djece može različito utjecati na bračne partnere, pa kod nekih roditelja imaju pozitivan utjecaj, a kod drugih vodi do međusobnog udaljavanja, prenosi Jutarnji list

Osim toga, prema preliminarnim rezultatima istraživanja pokazalo se da je za kvalitetu braka iznimno važna i socijalna okolina jer ekonomski stres bez obzira na međusobne osjećaje može narušiti brak.

Pokazalo se da je fizička privlačnost važnija za brak nego što su istraživači mislili, a zanimljivo je da je strast trostruko veća kod partnera koji se smatraju privlačnijima nego kod onih koji se ne cijene tako visoko po pitanju izgleda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi