MUŠKE STVARI

Rituali ulaska u pubertet širom svijeta

15.04.2009 u 09:17

Bionic
Reading

U mnogim kulturama vrijeme ulaska dječaka u pubertet obilježava se određenim ceremonijama i obredima. Tradicija ima veliku ulogu u svemu, a zapravo se želi obilježiti prelazak iz dječačkog doba u doba prave muškosti

U našoj kulturi obično se posebno ne obilježava ulazak dječaka u pubertet, odnosno prelazak iz dječačkog doba u ono odraslo i odgovorno. No u mnogim drugim kulturama ovome se pridaje velika važnost.

Kod židova dječak postaje 'bar micva' na svoj 13. rođendan. Bar micva zapravo znači sin zakona. Na 13. rođendan mladić postaje sposoban nositi se s odgovornošću promišljanja o božjim zapovijedima i svim ostalim židovskim učenjima. On tada postaje punopravni član vjerske i zakonske zajednice.

Muslimane Kuran uči da svojoj muškoj djeci govore o odgovornom ponašanju i svemu što donosi odraslo doba kada im se dogodi prva ejakulacija u životu. Nakon toga dječak se treba pomoliti poput odraslih muškaraca. Ako je dječak imao mokre snove i pri tome ejakulirao, mora se odmah oprati. Ako je imao samo seksualne snove bez ejakulacije, ne treba se prati.

U nekim dijelovima svijeta kao što je Malezija i u velikom broju država na jugu Afrike, dječake se najčešće obrezuje kada napune 11 ili 12 godina. Australski aboridžini također obrezuju svoje dječaka, mada se nekada služe i stavljanjem piercinga ili samo zarezivanjem kožice na penisu.

Apache dječaci u dobi ulaska u pubertet moraju se okupati u veoma ledenoj kupki

Neka plemena australskih Aboridžina šalju svoje dječake na dugo putovanje pješice, poznato pod nazivom 'walkabouts'. Na ovom putovanju dječak mora naučiti najbolje vještine lova i preživljavanja.

Kod nekih plemena američkih indijanaca dječaci u pubertetu odlaze na putovanje koje se naziva 'potragom ga vizijom'. Kada nađe svoju viziju vraća se natrag.

U nekim kulturama obred kojim se obilježava prelazak iz dječjeg u muževno doba veoma je bolan i mnogi dječaci ga, nažalost, ne prežive. U južnim afričkim državama dječake izdvoje iz sela i izgladnjuju. Nakon toga slijedi obrezivanje, nakon kojeg se znaju javiti infekcije pogubne za život.