DOBITNI TRIKOVI

Riješite se mrlja: Evo kako omiljene čizme očuvati od soli i snijega

07.02.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Tijekom zimskih mjeseci u znaku snijega često svjedočimo bijelim mrljama na kožnoj obući uzrokovanoj solju. Ako se ne uklone na vrijeme, kožni materijal obuće trajno će se osušiti i napuknuti

Obuća od nubuk kože

Omiljene timberlandice i sličnu obuću najbolje je zaštititi sprejem za impregnaciju. Nakon nanošenja spreja također treba pričekati da se upije i osuši, a zatim možete još jednom proći suhom krpom ili četkom da im vratite 'sjaj'. Ukoliko su prljave, prethodno ih očistite s malo vode i sapunom pa pustite da se osuše. Cipele od ovakvih materijala ponekad se mogu jednostavno očistiti običnom gumicom za brisanje, a u trgovinama imate i četke koje imaju posebnu vrstu gume za čišćenje na sebi.

  • +11
Slavne dame u popularnim timberlandicama Izvor: Profimedia / Autor: Tportal montaža

Obuća od brušene kože

Obuću od brušene kože ne prporuča se nositi po snijegu jer se mrlje od cestovne soli s njih iznimno teško uklanjaju. Ako ste ovu preporuku odlučili zaobići i omiljene gležnjače sada imaju sol po rubovima, probajte s pjenom koja se može kupiti u trgovinama s obućom. Obično se nanosi s udaljenosti od 15-ak centimetara i pusti da se osuši, a zatim lagano istrlja krpicom ili četkom.

  • +19
Čizme iznad koljena Izvor: Promo fotografije / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Mješavina octa i vode

Sjajan proizvod za uklanjanje mrlja s kožne obuće iz oblasti 'uradi sam' onaj je otopine vode i octa.

Jednostavno pomiješajte dvije trećine vode s jednom trećinom octa u maloj posudi. Kada ste to učinili, umočite čistu i meku krpu u otopinu kako iste nježno očistili sve stvorene mrlje na površini cipela. Otopinu octa i vode s obuće uklonite krpom natopljenom u vodu i zatim preko obuće prijeđite s čistim ručnikom.

Autor: youtube

Prevencija budućih mrlja i oštećenja kožne obuće

Kako biste na vrijeme spriječili pojavljivanje potencijalnih mrlja uzrokovanih cestovnom soli i oštećenje kožne obuće, svoj par cipela u potpunosti osušite.

Mokru obuću smjestite na toplo i suho mjesto, no dalje od direktnog izvora topline poput radijatora ili kamina. Rapidno sušenje obuće može uzrokovati više štete od vode.

S obuće uklonite vezice i napunite ih zgužvanim papirom novina. Upravo ovaj trik pomoći će vam brže osušiti obuću, istovremeno čuvajući njezin originalan oblik. Navlaženi novinski papir svakih par sati zamijenite suhim za još brži proces sušenja.

Autor: youtube

Sol ozbiljno isušuje kože, stoga je važno da svoje kožne cipele nakon izlaganja soli hidratizirate kako biste povratili izgubljeno vlažnost kože. U tome će vam pomoći običan losinon, krema ili mlijeko za tijelo. Osim što će omekšati materijal kože, pomaže u smanivanju štetnog učinka soli.

Osim navedenih proizvoda, pomoći će i par kapi maslinovog ulja tako što ćete ih s mekom krpom utrljati na površinu cipela. Ovaj postupak ponovite svakih nekoliko sati dok koža ne djeluje kao da više ne može apsorbirati ulje. Višak ulja s kožne obuće uklonite suhom krpom.

Osim što se možete poslužiti proizvodima koje već posjedujete u misiji očuvanja svoje kožne obuće, nije zgorega nabaviti dostupne vodootporne proizvode namijenjene očuvanju kožne obuće.