TEST

Renault Megane GrandTour GT 2.0 dCi - dizelska raketa za po doma

05.04.2013 u 16:59

Bionic
Reading

Ne tako davno dizelski motori nisu imali što tražiti pod poklopcem sportskih automobila, međutim - vremena se mijenjaju

Trend sportskih dizelaša prihvatili su i u Renaultu pa smo tako na test dobili karavansku izvedbu Meganea sa 160 KS snažnim turbopunjenim dizelašem pod poklopcem i šasijom koju potpisuje RenaultSport.

Na spomen RenaultSporta mnogima će, s pravom, prvo na pamet pasti neslužbeno najbrži serijski automobil s prednjim pogonom na svijetu - Megane RS 265 Trophy. Premda testni model dosta podsjeća na spomenuti automobil, u pitanju su dvije prilično različite zvjerke.

Naime, Megane GrandTour GT daleko je praktičniji zahvaljujući karavanskoj karoseriji, a također je i prilično udobniji. Renaultov odjel RS učinio je ovjes krućim, upravljač direktnijim i kočnice snažnijim i progresivnijim, no Megane GrandTour GT i dalje prije ostavlja dojam obiteljskog automobila koji se u slobodno vrijeme rekreativno bavi sportom nego čistokrvnog sportaša.

Tome u prilog govori i šesterostupanjski ručni mjenjač pomalo predugačkih hodova koji je sklon zapinjanju, a i čiji su prijenosni omjeri podešeniji obavljanju djelatnosti vuče nego izvlačenju maksimalnih performansi iz motora.

Kad smo već kod motora, u pitanju je odličan stroj koji djeluje dovoljno moćno da na mahove imate osjećaj da će počupati asfalt pod kotačima, no kod kojeg je prilično uočljiv efekt takozvane turbo-rupe. Ako ste oprezni s papučicom gasa neće trošiti puno, no nemar s ove strane može rezultirati vrlo čestim posjetima benzinskim postajama. Meganeov ovjes relativno je krut te nudi vrlo dobru prijemljivost u zavoju što je jamstvo dobre zabave za upravljačem na otvorenoj cesti.

GrandTour oduševljava ponudom prostora posebice na stražnjoj klupi gdje će mjesta za koljena biti i za dvometraše. Prtljažnik također nudi vrlo iskoristiv volumen zahvaljujući pravilnim linijama i jednostavnom sustavu preklapanja stražnje klupe. Korišteni materijali ugodni su na dodir, uređaji su pregledni, a ergonomija vrlo dobra. Hvalimo ozvučenje Bose Audio sustava, kao i zvučnu izolaciju automobila.

Megane GrandTour GT nudi vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog što ga čini jednim od zanimljivijih automobila u segmentu. Ako ste u potrazi za samozatajnim obiteljskim automobilom koji puca od snage, svakako ga uzmite u obzir.

Proizvođač: Renault
Model: Megane GrandTour GT
Vrsta motora: 2.0, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.995 cm3
Snaga (kW/KS): 118/160 @ 3.750 o/min
Okretni moment (Nm): 380 @ 2.000 o/min
Potrošnja (l/100 km): 6,2/10,1/7,8
Ubrzanje (0-100 km/h): 8,8 s
Maksimalna brzina: 215 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.570/1.800/1.510
Cijena do registracije: 181.000 kuna