KUHARICA 'BISTRO APETIT'

Recepti iz hrvatske kuhinje u finalu gastronomskih Oscara

27.01.2015 u 19:35

Bionic
Reading

'Bistro Apetit' masterchefa Christiana Cabaliera, u izdanju Profil Knjige (2014), najbolja je hrvatska kuharica u kategoriji profesionalnih kuharica prema ocjeni stručnog suda za dodjelu prestižne svjetske nagrade Gourmand World Cookbooks, a dodjeljuje se od 1995. Time je ova zbirka vrhunskih recepata, popraćena fotografijama Biljane Gaurine, ušla u svjetski finale za Gourmand World Cookbooks Awards, u gastronomskom svijetu ono što je Oscar u filmskom

Finalna svečanost i dodjela nagrade The Best in the World održat će se u lipnju u Kini.

Veljko Barbieri je, podsjetimo, prije deset godina donio prvo Gourmandovo priznanje u Hrvatsku. S 'Kuharskim kanconijerima' osvojio je prvu nagradu 'za one što kuhaju perom' u kategoriji mediteranske kuhinje.

U uvodu svoje prve kuharice 'Bistro Apetit' (u izdanju Profil Knjige)masterchef Christian Cabalier, vlasnik istoimenoga zagrebačkog restorana, piše: 'Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima.'

Autor donosi priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe, otkrivajući nam svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, 'obična' jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, 'obični' koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice - čokolada, maslac, brašno i jaja - koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj.


Christian Cabalier na Dolcu

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

'Neodoljiva zbirka jela koje Cabalier priprema u najboljemu hrvatskom restoranu naša su mala vrata kvalitetne bistronomske kuhinje, pomalo eksperimentalni haute cuisine s temeljima u tradicionalnoj kuhinji', piše u predgovoru Hrvoje Petrić

Christian Cabalier rođen je 1965. u Klagenfurtu, u kojem je nakon kuharske škole započeo karijeru, a iskustvo je poslije stjecao u vrhunskim švicarskim restoranima i hotelima. Pet godina bio je direktor i chef bečke Cantinette Antinori. Titulu masterchefa dobio je 1992. u Klagenfurtu. U studenome 2006. otvorio je u Zagrebu Bistro Apetit. Dobitnik je triju prestižnih nagrada: za najbolji restoran u Zagrebu i Hrvatskoj dvije godine zaredom (nagrada Dobri restorani 2012. i 2013) te za najbolji poslovni restoran u Zagrebu (nagrada Gastrofej 2012).