osnivač lonely planeta

Recept svakog uspješnog putovanja krije se u ovim trikovima

26.11.2023 u 15:53

Bionic
Reading

O važnosti ograničavanja prtljage na apsolutni minimum, savjetima kako izbjeći gužve, načinima ekonomičnog putovanja i drugim trikovima govorio je 76-godišnji osnivač Lonely Planeta

Lonely Planet ne samo da je prvi službeni turistički vodič koji je predstavljao alternative načine putovanja na popularne (i manje popularne) destinacije, već je i najdugovječniji. S preko 50 godina iskustva, Tony Wheeler, utemeljitelj danas slavne platforme, pišući priručnike vrlo je dobro upoznao sve tajne uspješnih putovanja.

Rijetko koji turist nije se susreo s nekim od proslavljenih vodiča Lonely Planeta te iskoristio neki od zlatnih savjeta koji se nalaze u njemu. No one prave tajne kriju se u višegodišnjem iskustvu putovanja, a sada ih je otkrio upravo 76-godišnji Wheeler, koji se na prvu avanturu uputio sa suprugom i suosnivačicom vodiča davne 1972. godine.

'Pisali smo knjige za ljude u 20-ima koji su odlučili putovati na mjesta na kojima njihovi roditelji nikad nisu bili. Sve se trebalo zvati Lovely Planet, ali pogrešno sam čuo stihove pjesme i odlučili smo se za riječ lonely', priča anegdotu Wheeler pa donosi svoje neprocjenjive savjete.

Nikad ne odustajte - poteškoće su dio putovanja

Na svojim mnogobrojnim putovanjima Wheeler je naišao na sve prepreke koje možemo zamislili (a i više od toga), no ističe da je ključno ostati sabran, uporan i odlučno nastaviti dalje.

'Na nedavnom putovanju u Brazilu, aviokompanija mi je iznenada otkazala let u New York. Stajao sam četiri sata za pultom dok nisam sve riješio. U Francuskoj su iznenada otkazali liniju vlaka kojim sam putovao i ostao sam stajati usred ogromnog nevremena nekoliko sati.'

Iz svega toga naučio je to da su poteškoće povremeno neizbježne, ali i da uvijek postoji način da pronađete rješenje.

Smanjite stres nošenjem ručne prtljage

Iako za daleka putovanja carry-on prtljaga nije baš najpraktičnija opcija, Wheeler tvrdi da je vrijedi koristiti kada god stignete i tako izbjeći stres zbog potencijalnog gubitka vrijednih stvari na aerodromu.

'Previše puta sam vidio prtljagu koja uzaludno 'traži' svog vlasnika ostavljena u sektoru izgubljeno-nađeno na aerodromu. Uvijek se pokušavam ograničiti na nošenje stvari koje stanu u mali kofer', tvrdi.

Vjerujte svojem instinktu, ali i dobro istražite

'Godine 1979., kada sam išao u Burmu, vladali su protesti zbog zločina koji su se dogodili u toj zemlji. Ljude se pozivalo na bojkot ove destinacije, no ja sam otišao i poticao nove turiste da dođu i pomognu lokalnim biznisima svojom kupovinom. Na taj način više pomažemo ljudima, nego da bojkotiramo određene destinacije', kaže Wheeler i dodaje:

'Ipak, postoje zemlje u kojima vrijedi imati određeni oprez. Osobno, ne putujem u jako rizična područja kao što je Nigerija, iako mi je to velika želja. Dobro istražim sve što mislim posjetiti i pripremim se za potencijalne opasnosti. Važno je i vjerovati svom instinktu te izbjegavati ljude i lokalitete koji vam stvaraju nelagodu.'

Istražuje dvije ulice dalje od centra

Svaki grad ima jednu ulicu koja slovi za glavnu te je samim time i najposjećenija. Iako zasigurno krije puno posebnosti, iskusni Wheeler savjetuje da ćete mnoge čari pronaći i dvije ulice dalje. No nećete zapasti u toliku gužvu.

Isto je i s odabirom destinacije - preskočite najpopularnija turistička središta i birajte neki od predivnih gradova u okolici u kojem se nećete morati gurati s tisućama posjetitelja.

'Umjesto Venecije, biram Ravennu. Čini mi se da joj čak i nedostaje turista, prava je suprotnost, a toliko lijepa', ističe.

Putujte vlakom umjesto avionom

'Kad god je moguće, biram eco-friendly rješenje; bilo da je to vlak umjesto aviona ili javni prijevoz umjesto osobnog automobila. Uostalom, javni prijevoz danas je znatno bolji nego što je bio prije nekoliko godina i može vam put učiniti iznimno ugodnim, dok putovanja vlakom mogu biti zaista unikatna iskustva na kojima ćete upoznati divne ljude i doživjeti sasvim drugačija iskustva', zaključio je 76-godišnji osnivač Lonely Planeta.