VELIKI KORAK NAPRIJED

Razvijeno novo cjepivo protiv leukemije

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2010 13:12
  • Objavljeno 04.01.2010 u 11:02
cjepivo

cjepivo

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Po prvi puta na ljudima će biti testirano cjepivo protiv leukemije. To bi mogao biti veliku korak naprijed u liječenju oboljelih od te opake bolesti

Britanski su znanstvenici razvili terapiju koja bi se mogla koristiti za sprečavanje povratka leukemije nakon kemoterapije ili nakon transplantacije koštane srži.

Liječnici se nadaju da će nova terapija koja aktivira imunološki sustav da se sam bori protiv bolesti biti pogodna i za liječenje drugih vrsta karcinoma.

Prvi pacijent koji će primiti novu terapiju nalazi se u New Yorku, a cjepivo će se nastaviti davati i ostalim pacijentima diljem svijeta.

Statistike pokazuju da se kod većine odraslih nakon dosadašnjih terapija leukemija vraća, a novom terapijom cilj je spriječiti povratak bolesti. Uočeno je da novi lijek potiče imunološki sustav na jaču obranu i uništava kancerogene stanice te se na taj način sprečava ponovni razvoj bolesti.

'Ovo cjepivo djeluje kao i sva ostala cjepiva. Imunološki sustav je napravljen tako da primijeti nešto kao strano tijelo te da ga uništi. Ovo je velika prilika za liječenje leukemije, a možda i ostalih vrsta karcinoma', istaknuo je profesor Farzin Farzaneh sa Sveučilišta u Londonu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi