CRNI SCENARIJ

Razmislite dvaput prije nego objavite fotke s odmora

29.07.2015 u 19:09

Bionic
Reading

Prije nego što odlučite na Facebook postaviti fotografije s odmora, razmislite tko ih sve ondje može vidjeti i hoće li ih potencijalni lopov iskoristiti, zbrojiti dva i dva te shvatiti da je vaš dom prazan i privlačan za pljačku

Lopovi koriste Facebook, Twitter i slične društvene mreže poput svih nas, upozorava Wolfgang Balders iz kelnskog Odjela za sprečavanje zločina. Zato je najbolje da o pojedinostima svog ljetovanja ili zimovanja na društvene mreže stavite što manje podataka dok ste na odmoru. 'Datumi i geografski podaci ne postavljaju se na internetske stranice', upozorava Balders te kaže da je važno i kakve fotografije 'postate'. 'Ako na fotografijama vidi cijelu obitelj, lopov će biti prilično siguran da je vaš dom prazan.'

Facebook nudi opciju koja korisnicima omogućuje da izaberu tko će vidjeti njihove fotografije. No takve opcije nema na Twitteru i na Instagramu, zbog čega na tim društvenim mrežama trebate biti pažljiviji. Općenito uzevši, najbolje je fotografije s odmora postaviti nakon povratka doma. 'Pritom ne zaboravite na to upozoriti svoju djecu. Za njih bi trebala vrijediti ista pravila', kaže Balders te podsjeća da ne smijete zaboraviti ni na automatsku sekretaricu.

'Svi oni koji snime poruku kojom obavještavaju da ih do određenog perioda nema kod kuće riskiraju pljačku', kaže Harald Schmidt, policajac koji radi na prevenciji zločina na saveznoj i državnoj razini. Čak i aplikacija poput Whatsappa može biti korisna bilo kome kada su posrijedi informacije o vašem kretanju.

Ne treba zaboraviti da nisu samo društvene mreže potencijalna opasnost od lopova. 'Oslonite se na pouzdane susjede. Zamolite ih da povremeno podignu rolete u vašem domu. I travnjak koji nije pokošen tjednima može biti dobar signal lupežu, čak i onome koji ne prati vaše objave na Facebooku', kaže Wolfgang Balders.