POČASTITE SE

Različiti čajevi za različita raspoloženja

26.10.2010 u 08:51

Bionic
Reading

U istočnjačkim kulturama kao što su Japan i Kina čaj je nezaobilazni dio dnevnih rituala. Čaj nas može ugrijati, ozdraviti, može nam podignuti raspoloženje

Osim toga, čaj nam može pomoći da se razbudimo, da lakše zaspimo, čaj podiže imunološki sustav, a antioksidansi u nekim od čajeva kao što je zeleni ili bijeli pomaže i u borbi protiv pošasti današnjice – tumora.

Vrijeme je sve hladnije, sive magle sve češće, kiše sve jače, zima sve bliže... pravo je vrijeme za ispijanje čaja!

Trebate brzo razbuđivanje?

Probajte crni čaj! On je posebno dobar želite li smanjiti unos kave jer ima sličan sastav kofeina. Jačina crnog čaja probudit će sva vaša osjetila i pomoći vam da se osjećate razbuđeno cijelog dana.

Treba vam osjećaj svježine?

Probajte bijeli čaj! Bijeli čaj ima najmanje kofeina i najviše antioksidansa. On je ujedno i čaj koji se najmanje obrađuje. Stoga ćete se nakon ispijanja bijelog čaja osjećati svježe i zdravo.

Želite se osloboditi stresa?

Probajte zeleni čaj! On nije prepun kofeina kao primjerice crni čaj. Okus mu je pomalo gorkast i odličan je za smirivanje i smanjenje stresa.

Treba vam inspiracija?

Probajte indijski chai. Ova vrsta ima u sebi osim crnog čaja i mnogo začina koji će vam jednostavno razbuditi osjetila i potaknuti maštu. Stoga, trebate li napisati kakav kreativni sastavak iz hrvatskog jezika, svakako pribavite jedan indijski chai. Njega je malo teže naći u našim trgovinama, ali kad ga nađete, sigurno ćete se vraćati po još. Ako ne možete naći baš indijski chai, probajte ostale čajeve s raznim začinima ili primjerice čaj s okusom čokolade.

Patite od promjene vremena?

Probajte voćne čajeve. U našim je trgovinama velik izbor voćnih čajeva – naranča, cimet, jabuka, jagoda, šipak itd. Ako vas muči lagana glavobolja, bolovi u tijelu, mračne misli i sve ono što u sebi nose česte promjene vremena, probajte neki od voćnih čajeva i osjećat ćete se bolje.