NIJE IH BRIGA

Pušači tinejdžeri ignoriraju upozorenja

05.09.2013 u 15:13

Bionic
Reading

Slike i tekst upozorenja na poleđini kutije cigareta s prikazom opasnosti od pušenja imaju vrlo malo utjecaja na pušače tinejdžere, pokazalo je jedno istraživanje provedeno u Škotskoj

Istraživači sa Sveučilišta Stirling ustvrdili su da slike i poruke na kutiji cigareta nisu bile posebno učinkovite kad su u pitanju tinejdžeri redoviti pušači.

Ispostavilo se da su fotografije koje prikazuju oboljela pluća i tumore utjecale na tinejdžere više od samoga teksta ukoliko je on bio postavljen s manje vidljive, donje strane.

Rezultati studije, objavljene u časopisu Tobacco Control, dolaze nakon što se tamošnja vlada počela zalagati za nova pravila koja se tiču pakiranja cigareta, a ugledala bi svjetlo dana 2014. ili 2015. godine.

Inače, 2008. godine Velika Britanija je postala treća zemlja EU-a koja je zatražila da se slikovna zdravstvena upozorenja stavljaju na poleđinu pakiranja cigareta.

U najnovijem istraživanju koje je proveo tim stručnjaka na čelu s dr. Crawfordom Moodiejem sudjelovalo je više od tisuću tinejdžera u dobi od 11 do 16 godina.

Tinejdžeri su bili ispitivani o vidljivosti i utjecaju upozorenja na kutijama cigareta, koliko su im uočljiva, vjeruju li im i koliko su ta upozorenja na kraju bila učinkovita.

Zanimljivo je da je postotak redovitih pušača koji su primijetili upozorenja pao sa 77 posto u 2008. na 66 posto u 2011. godini.