PUTIN GA VEĆ TESTIRAO

Prvi ruski hibridni auto koštat će 10.000 eura

06.04.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Tko kaže da hibridni automobili moraju biti skupi? Ne i ako dolaze iz Rusije, kako nam je 1. travnja (ne, nije šala) pokazao premijer Vladimir Putin

Bivši ruski predsjednik lud je za automobilima pa nas ne čudi što je upravo njemu ukazana čast testiranja prvog ruskog hibridnog automobila Yo-Auta. Iako je Putina bilo strah da će se nešto potrgati, to se nasreću nije dogodilo, a Yo-Auto se pokazao više no sposobnim prijevoznim sredstvom koje je ruskog premijera dovezlo do predsjedničke rezidencije Dmitrija Medvedeva bez ikakvih problema.

Yo-Auto zajednički je projekt proizvođača kamiona Yarovit Motors, u vlasništvu milijardera Mihaila Prohorova i fonda rizičnog kapitala Onexim Groupe. Automobil pogoni kombinacija motora s rotacijskim lopaticama i dvaju elektromotora, a električna energija, umjesto u litij-ionsku bateriju, skladišti se u kondenzator visokog kapaciteta.

Navodno je automobil sposoban prevaliti stotinu kilometara uz potrošnju od svega tri i pol litare goriva, a s jednim spremnikom može prevaliti 1.100 kilometara. Osim benzina, motor je prilagođen i za rad na ukapljeni naftni plin. Yo-Auto nije ni spor, pa mu tako za sprint do 100 km/h treba svega sedam-osam sekundi, a može postići 130 km/h.

Ipak, najbolja značajka svakako mu je cijena. Kad se pojavi na tržištu u drugoj polovici iduće godine, Yo-Auto će koštati između 8.500 i 10.500 eura, a prestižni model raspolagat će klimom, navigacijom, tempomatom, pa čak i integralnim pogonom.