ZASUČITE RUKAVE

Pripremite svoj automobil za toplije razdoblje

  • Autor: M. V.
  • Zadnja izmjena 24.03.2010 19:46
  • Objavljeno 24.03.2010 u 13:30
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Niske temperature ove su se godine zadržale duže od očekivanog, a premda samo meteorolozi znaju hoće li nas vremenske (ne)prilike ponovno iznenaditi, dolazak proljeća za sobom povlači pripremu vašeg vozila za toplije razdoblje

Ukoliko do sada već niste zimske gume zamijenili ljetnima, krajnje je vrijeme da to učinite. Meka komponenata zimskih guma dodatno će omekšati u uvjetima dnevnih temperatura viših od deset Celzijevih stupnjeva čime se gubi na performansama, pa kočni put postaje duži, prijemljivost u zavoju slabija, a i sama guma se brže troši te uzrokuje višu potrošnju goriva. Na ljetnim gumama svakako prilagodite tlak kako bi odgovarao preporuci proizvođača. Ovaj podatak možete naći na unutrašnjoj strani vozačevih vrata ili u priručniku koji ste dobili uz vozilo.

Za prvo proljetno pranje automobila najbolje bi bilo izbjegavati automatske autopraonice te jedno poslijepodne zasukati rukave i posao obaviti sam.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Krenite od podvozja automobila prema vrhu kako ne biste prenosili prljavštinu, te nemojte koristiti sredstva za čišćenje domaćinstva već svom automobilu priuštite preporučena sredstva za čišćenje automobila. Na ovaj način ćete zadržati sjaj i boju karoserije. Posebnu pažnju obratite na unutrašnje strane blatobrana, felge i spojeve karoserije jer se prljavština i kemijski spojevi, posebice sol, ondje najbolje zavuku te dugoročno mogu izazvati korodiranje komponenata. Za pranje vozila nemojte koristiti spužve jer se u njima mogu zadržati zrnca pijeska koja će oštetiti lak. Umjesto spužve, koristite rukavice – jednu za podvozje i jednu za karoseriju.

Nakon što ste temeljito isprali deterdžent te posušili automobil, vrijeme je za nanošenje voska. Vosak bi na automobil trebalo nanositi najmanje tri puta godišnje ukoliko želite zadržati izvornu boju i sjaj. Unutrašnjost automobila, poglavito plastične dijelove najbolje je održavati sredstvima za čišćenje plovila, točnije – gumenjaka, jer ta sredstva nude puno bolji efekt i zaštitu od sredstava za čišćenje automobila.

cc

cc

Izvor: Promo fotografije / Autor: cc

Kad ste završili s čišćenjem automobila, vrijeme je da se posvetite mehanici. Niske temperature najveće posljedice ostavljaju na gumene dijelove i akumulator. Prođite rukom po gumenim dijelovima kako biste ustanovili oštećenja. Oštećene komponente zamijenite novima. Ukoliko je vaš akumulator stariji od ti godine, svakako ga zamijenite novim. Kad smo već kod gumenih dijelova, preporučljivo je provjeriti i stanje gumica brisača te i njih zamijeniti novima ukoliko su dale svoje. Za toplije vrijeme preporučljivo je omjer rashladne tekućine svesti na 50:50, gdje 50 posto sadržaja čini destilirana voda, a drugih 50 posto antifriz.

Svakako promijenite i ulje, odnosno podesite njegovu viskoznost kako bi bolje odgovarala toplijim vremenskim uvjetima. Visoke temperature uzrokuju razrjeđivanje ulja te stanjivanje sloja koji podmazuje pokretne dijelove motora. Viskoznije ulje osigurat će adekvatno podmazivanje i trajan rad motora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!