BUDITE SPREMNI NA SVE

Pripremite svoj automobil za duže ljetno putovanje

  • Autor: M. V.
  • Zadnja izmjena 30.07.2009 10:42
  • Objavljeno 30.07.2009 u 10:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Malo vozača doista obrati pozornost na svoje automobile prije nego što se zapute na duže putovanje, posebice tijekom ljetnih praznika. Da je tome tako, jasno se vidi po broju automobila koji se u najtoplijim danima mogu vidjeti zaustavljeni u zaustavnoj traci autoputa, s vozačima i putnicima koji iščekuju pomoć. Kako se ne biste doveli u sličnu situaciju, donosimo nekoliko savjeta za sigurnu vožnju do udaljenog odredišta

Prije svega, valja istaknuti da za automobile 'naviknute' na kraće rute prevaljivanje više stotina kilometara udaljenih dionica može biti dosta stresno, posebice ako je riječ o starijem vozilu. Također, značajan problem pritom igra masa kojom se vozilo optereti, kao i visoka temperatura koja vlada u ovo doba godine.

Bitno je stoga mjesec dana prije dužeg putovanja obaviti generalni servis u kojem ćete otkloniti sve kvarove i moguće probleme na svojem vozilu. Mjesec dana dovoljno je vremena da 'popravci' odu u krivo te budu ispravljeni.

Stanje rashladne tekućine od iznimne je važnosti te je njezin nivo u rezervoaru potrebno provjeriti prije kretanja na put, a svakako je potrebno ponijeti koju litru destilirane vode za svaki slučaj. Nikako nemojte otvarati spremnik rashladne tekućine netom nakon što ste zaustavili automobil, već pričekajte da se motor prije toga ohladi.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svakako provjerite i stanje ostalih tekućina te promijenite filtar zraka i ulje ako je to potrebno. Ako ste primijetili da vas akumulator ne sluša kao nekad ili je prošlo više od tri godine otkad ste ga kupili – zamijenite ga novim.

Provjerite istrošenost guma te ih zamijenite ako su 'ćelave'. Na benzinskoj postaji provjerite tlak u gumama te ga podesite prema onom propisanom u knjižici vozila, odnosno na naljepnici s unutrašnje strane vozačevih vrata. Tlak u gumama mjerite na hladnim gumama, a ne nakon što je automobil cijeli dan stajao na suncu. Nedovoljno napumpane ili prepumpane gume mogu biti izvor velikih problema na putovanju, uslijed pucanja ili nezadovoljavajućeg držanja ceste, odnosno predugog zaustavnog puta. Svakako provjerite i primjereno pripremite i rezervnu gumu, a nemojte zaboraviti provjeriti je li sav potreban alat za promjenu gume, zlu ne trebalo, u prtljažniku.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

S ispravno napumpanim gumama isprobajte kočnice. Na praznom parkingu probajte par naglih kočenja da biste se uvjerili da automobil ne 'vuče' ni u jednu stranu, odnosno da ABS i kočnice funkcioniraju kako se od njih to i očekuje.

Preporuka je svakako i učlaniti se u HAK, budući da će vam se cijena članarine višestruko isplatiti ako doista zatrebate pomoć na cesti. Obavezno ponesite i putnu kartu i navigaciju jer možda ćete morati skrenuti sa zacrtane rute.

cc

cc

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prilikom utovara prtljage obratite pozornost na raspored mase. Podjednako opteretite obje strane vozila te nastojte težu prtljagu približiti središnjem dijelu automobila. Naposljetku, nemojte zaboraviti na sigurnosnu opremu, punu bateriju mobitela, kit za prvu pomoć, kao i baterijsku lampu, rezervu pitke vode te nešto tople odjeće. Sretan put.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi