NAJČEŠĆI PROBLEMI

Priječi li vas ovo u uživanju u seksu?

27.05.2013 u 09:04

Bionic
Reading

Tjeskoba zbog seksa nije ograničena samo na muškarce, i žene se suočavaju s tim, a mi vam donosimo pregled najčešćih izvora pritisaka

Pod stresom smo zbog naših radnih mjesta, naših odnosa, financija, ali i zbog seksa. Da, čak i naše spavaće sobe mogu postati plodno tlo za anksioznost. Seks, ako nije dobar, može biti glavni izvor nesigurnosti. Tjeskoba zbog seksa nije ograničena samo na muškarce, i žene se suočavaju s tim, a mi vam donosimo pregled najčešćih izvora pritisaka. Upravo zbog njih, žene ne uživaju u seksu koliko bi zapravo mogle.

Nedostatak orgazma tijekom penetracije
Mnoge žene se brinu zato što ne mogu doživjeti orgazam tijekom samog seksualnog čina i misle da s njima nešto nije u redu. Nedavna istraživanja pokazuju da čak 75 posto žena ne uspijeva doživjeti orgazam tijekom penetracije. Stručnjaci kažu da se ne treba zbog toga ubijati brigom. Većina žena može doživjeti orgazam stimulacijom klitorisa i na to se treba onda fokusirati. Dakle, ako već ne ide penetracijom, pobrinite se da doživite orgazam na neki drugi način. I prestanite opsesivno razmišljati o tome jer upravo to može biti razlog zašto orgazmi izostaju.

Zabrinutost zbog izgleda golog tijela
Ako niste zadovoljni izgledom svoga tijela, to nije samo pitanje samopouzdanja. Stručnjaci tvrde da to u velikoj mjeri utječe i na seksualni život. Mnogim je ženama seks stresan upravo zbog toga – opsesivnog razmišljanja o svakom nedostatku na tijelu. Umjesto da se stalno fokusirate na sve što 'ne valja' na tijelu, počnite malo hvaliti sve ono što je lijepo na njemu. Promijenite svoju perspektivu i pohvalite se. Ako to nikako ne možete napraviti, porazgovarajte sa stručnjakom. To nije problem koji će se riješiti sam od sebe. Možda vam može pomoći i partner. Ako imate povjerenja jedno u drugo i ako osjećate njegovu podršku, podijelite s njim svoju zabrinutost.



Uvjerenje da ste loši u seksu

Nažalost, istraživanja pokazuju kako su mnoge žene uvjerene da su loše u seksu. Većina njih smatra da je to isključivo njihova krivica. No za tango je potrebno dvoje. Dokazano je da se žene vrlo često prilagođavaju partneru pa ako vam je seks loš, razmislite malo o partnerovim sposobnostima. Ako ste doista uvjerene da ste loše u seksu, istražite to. Pokušajte otkriti zašto to mislite. Možda doista postoje neke stvari na kojima možete raditi, ali to nije smak svijeta. Jednostavno poradite na sebi, usvojite neka nova znanja i navike te uživajte u vlastitoj seksualnosti.

Problemi s libidom
Ako smatrate da patite od nedostatke seksualne želje, niste jedini. Istraživanje iz 2008. pokazuje da od toga pate mnoge žene. Ništa čudno s obzirom na sve moguće pritiske života – posao, zdravlje, obitelj, financije… Dakle, nemojte se okrivljavati zbog toga. Umjesto da se kažnjavate, pronađite vrijeme u kojemu ćete se opustiti, uživati i činiti nešto lijepo za sebe. Primijetit ćete da će vam se u vrlo kratkom vremenu vratiti i seksualna želja. Dakle, vrijeme je da sebe stavite na prvo mjesto.

Seksualna suša
Postoje žene koje se ne seksaju već neko dulje vrijeme zbog različitih razloga. Ne očajavajte, jer niste jedini! Svaki čovjek u životu prolazi kroz tzv. seksualne suše. To je normalno. Iskoristite to vrijeme da se upoznate  u seksualnom smislu – što volite, što ne volite, kako se odnosite prema svom tijelu, koje su vam tajne fantazije… Pripremite se za aktivan seks koji će doći. Budite spremni za užitak, a vrijeme seksualne suše iskoristite za vlastito seksualno sazrijevanje.