SPAS ZA MALI STAN

Pretvorite svoj stan u višenamjenski prostor

Bionic
Reading

Suvremeni način života nameće određene potrebe svakoj obitelji, a višenamjenski organiziran stambeni prostor olakšat će njihovo izvršavanje i uspješno međusobno preklapanje

Suvremenu obitelj najčešće čine roditelji s jednim, dvoje ili više djece različitog uzrasta te time i s različitim potrebama svakoga od ukućana. Roditelji su, osim izvršavanja svakodnevnih kućanskih obveza, često u situaciji posao s radnog mjesta dovršavati kod kuće, tako da im stambeni prostor nužno postaje i radni. Osim toga, dom treba biti mjesto za odmor, opuštanje, kao i druženje s obitelji i prijateljima.

Djeca, ovisno o dobi, moraju zadovoljiti svoje potrebe i želje. Dom je za njih također mjesto za razonodu, učenje i druženje s vršnjacima. Zato nije rijetkost da se potrebe ukućana često preklapaju ili suprotstavljaju. Događa se da se vrijeme rezervirano za odmor ili dovršavanje poslovnih obveza treba žrtvovati na račun dječeg druženja s vršnjacima, jer stambeni prostor nije dovoljno velik da omogući ispunjavanje oba zahtjeva.

I spavaća soba može imati više funkcija

Kako bi dom funkcionirao višenamjenski, potrebno je sve prostorije iskoristiti na najbolji mogući način i omogućiti im da postanu ono što po svojoj primarnoj funkciji nisu.

Hodnik - osim što je isključivo komunikacijski prostor, može vrlo jednostavno postati dječja igraonica ili radni prostor. Postavljanjem tepiha, koji jednostavno postavljate i uklanjate, a namijenjen je isključivo dječjoj igri na podu, hodnik ćete brzo pretvoriti u simpatičnu igraonicu, dok će u drugim prostorijama stana ostali ukućani moći neometano izvršavati svoje obveze. Hodnik može postati i izolirani radni prostor postavljanjem sklopivog radnog stola i računala.

Kupaonica bi, osim svoje osnovne funkcije, trebala poslužiti i kao prostor potreban za opuštanje ili traženje intime i osame nakon napornog radnog dana. No, može poslužiti i kao veselo mjesto za dječju igru. Ispunjena toplom vodom i plutajućim igračkama navečer postaje omiljeno mjesto za zabavu mališana prije odlaska na spavanje.

Spavaća soba najčešće se koristi isključivo za spavanje, pa je njezina dnevna iskorištenost vrlo mala. Jednostavno ćete je pretvoriti u radnu sobu, ako jedan od njenih kutaka iskoristite za postavljanje radnog stola. Osim toga, idealno će poslužiti kao prostor za peglanje, čitanje ili vježbanje, ako je dovoljno prostrana da u nju ugurate sobni bicikl. Ako imate manje dijete, koje još uvijek spava s vama u istoj sobi, možete je preko dana pretvoriti u igraonicu, za što će vam biti potrebna protuklizeća podna prostirka i omiljene igračke vašeg mališana.

Radni prostor koji neće zauzimati puno mjesta

Važno je samo osigurati sve prostore u kojem se igraju jako mala djeca te na oštre rubove postaviti gumene čepove, prekriti utičnice i koristiti protuklizeće prostirke na podu, ali i u kadama i tuš-kabinama.

Balkon, terasa ili lođa vrijedni su prostori svakog doma, koji se mogu iskoristiti na različite načine. Osim za objedovanje, sjedenje na svježem zraku ili pohranjivanje stvari, mogu se iskoristiti za bavljenje hobijem, kao radni ili prostor za dječju igru. U ostakljenim lođama i balkonima mogućnosti su tim veće.

Koristeći navedene prostore kao višenamjenske, oslobodit ćete dnevni boravak i blagovaonicu za odmor, gledanje TV-a te aktivno druženje s obitelji i prijateljima, a da pri tom ne ometate ostale ukućane u obavljanju njihovih svakodnevnih dužnosti.

Na ovakav način i vrlo mali stanovi s jednom spavaonicom mogu zadovoljiti većinu potreba suvremene obitelji. Dovoljno velika kvadratura zasigurno će omogućiti kvalitetno stanovanje, ali uz pravilnu i dobru organizaciju te plansku višenamjensku iskoristivost prostorija, i manji će stanovi postati 'veći'.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr