KORISTAN SAVJET

Pretjerali ste sa soli prilikom pripreme jela i što sad? Evo kako ćete spasiti stvar

07.10.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Prilikom pripreme ručka nije rijetkost da se zanesemo sa začinima, pa shvatimo kako smo pretjerali sa soli. Što u tom slučaju možemo napraviti?

Scenarij je mnogima poznat: držali ste se recepta, stavili potrebne začine, miješali, nije vam ništa zagorjelo...

Sol je osnovni kuhinjski začin bez kojeg je nemoguće zamisliti bilo koje slano jelo, a ako ste se zanijeli s količinom ne očajavajte. Međutim kad ste isprobali jelo, neugodno ste se iznenadili jer je jelo preslano!

Prije svega, kako se ovakve stvari ne bi događale, uvijek prilikom pripreme jela vodite računa i o namirnicama koje su inače slane poput npr. inćuna ili pršuta pa nemojte pretjerivati sa soli jer je uvijek lakše dosoliti jelo.

Ako ne znate kako spasiti preslano jelo, evo nekoliko učinkovitih trikova koji će sigurno dati rezultate:

Voda

Jednostavno dodajte vodu u juhu, varivo ili gulaš te pustite da tekućina ponovno zavrije. Dobra je ideja u varivo ili gulaš dodati malo brašna kako bi se zgusnulo.

Sok od limuna ili ocat

Limunov sok ili vinski ocat mogu pomoći neutralizirati sol, samo pripazite da ne pretjerate s količinom. Limunov sok je savršen npr. za spašavanje presoljene ribe i pečenih krumpira.

Krumpir

Dodatkom škrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen okus juhe i variva. U vaše varivo npr. dodajte jedan zgnječeni krumpir koji će odmah poboljšati okus i ublažiti žestinu soli.

Vrhnje

Radili ste piletinu u umaku koju ste nažalost presolili? Dodajte žličicu kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje. To će svakako ublažiti sol, ali i dati drugačiji okus jelu, tako da to svakako imajte na umu.

Šećer

Pokušajte uravnotežiti okuse sa žličicom šećera. Umiješajte u jelo i isprobajte jeste li se riješili viška soli.

Jabuka

Ubacite jabuku narezanu na četvrtine u lonac, kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 10 minuta, a potom izvadite iz juhe. Preslani okus bi se trebao neutralizirati.