u 91. godini

Preminuo je čuveni talijanski dizajner Nino Cerruti

15.01.2022 u 23:18

Bionic
Reading

Talijanski modni dizajner Nino Cerruti umro je u 91. godini, doznao je u subotu navečer AFP od izvora u modnoj industriji, potvrdivši vijest objavljenu u talijanskim glasilima

Umro je u bolnici u Vercelliju, u Pijemontu, na sjeverozapadu Italije, kamo je primljen radi operacije kuka, piše list Corriere della Sera na svojoj mrežnoj stranici.

Nino Cerruti je uveo 'casual chic' u mušku visoku modu izumivši 1970-ih prvu jaknu na kopčanje.

U to je vrijeme postao majstor profinjenog sportskog stila. Rođen je 25. rujna 1930. u Bielli i nakon smrti oca Silvija, kada mu je bilo 20 godina, morao je napustiti studij filozofije i odustati od svog sna da postane novinar kako bi preuzeo obiteljsku tekstilnu tvornicu.

U 60-im upoznaje stanovitog Giorgija Armanija, četiri godine mlađeg od sebe i zapošljava ga kao muškog modnog kreatora. Tandem koji je snažno obilježio svijet mode razišao se deset godina poslije, nakon Armanijeve odluke da 1975. osnuje vlastitu kuću.

  • +3
Nino Cerruti Izvor: Profimedia / Autor: Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegova linija sportske odjeće doživljava velik uspjeh u 1980-im i tada sponzorira vrhunske sportaše, poput američkog teniskog asa Jimmyja Connorsa i švedskog skijaša Ingemara Stenmarka.

No osim sportaša njegove kreacije nosili su glasoviti francuski glumac Jean-Paul Belmondo i talijanski Marcello Mastroianni.

Nino Cerruti koji je 2000. primio počasni naslov Viteza rada, bio je 1994. i službeni dizajner Ferrarijeve ekipe u utrkama Formule 1.

G. 2001. je talijanskim investitorima prodao svoju marku 'Cerruti 1881' koju je poslije preuzeo američki investicijski fond, a zatim je prešla u ruke kineske grupacije Trinity.