sve za bebu

Prehrana bebe u prvih godinu dana

11.12.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Beba u prvoj godini raste više nego bilo kada kasnije u životu, u pet mjeseci udvostručit će svoju težinu. Zbog toga je prehrana bebe vrlo bitna kako bi mogla pravilno rasti i razvijati se

Prvih šest mjeseci života beba se hrani isključivo majčinim mlijekom ili dojenačkom formulom. Ukoliko dojite, od najveće koristi će vam biti jastuk za dojenje kako biste se mogli što udobnije smjestiti te jastučići za dojilje koji upijaju višak mlijeka. U slučaju potrebe, možete koristiti šeširiće za dojenje te izdajalice, ručne ili električne. Izdojeno mlijeko posprema se u posude predviđene za pohranu mlijeka, a bebu možete nahraniti s izdojenim mlijekom na žličicu ili na bočicu. Ukoliko hranite bebu dojenačkom formulom, bit će vam potrebna bočica ili zbog praktičnosti više njih (postoje setovi koje sadrže sve potrebno), a uvelike mogu pomoći i sterilizatori bočica (i duda varalica) kako bi njihova higijena uvijek bila besprijekorna. Kvaliteta bočica je od iznimne važnosti, kao i adekvatan odabir po pitanju veličine, materijala i dobi dojenčeta. Ako želite sigurno i brzo zagrijavati mlijeko za vašu bebu i to uvijek na optimalnu temperaturu pri kojoj je osigurano čuvanje hranjivih sastojaka, to možete uz pomoć električnog grijača bočica.

U dobi od četiri do šest mjeseci djetetova života kreće vrijeme dohrane i otkrivanja novih okusa, mirisa i tekstura. Mlijeko je i dalje vrlo važan dio djetetove prehrane, ali uz uvođenje krute hrane, djetetu je potrebno nuditi i vodu. Postoje šalice i čaše posebno prilagođene toj dobi kada dijete uči piti iz čaše i uz pomoć kojih se djetetu može olakšati prijelaz s dojenja ili bočice na čašu. Većina djece još ne sjedi samostalno kada krenu jesti prve kašice, stoga je bitno imati hranilicu čiji se položaj može prilagoditi bebi koja još ne sjedi i kasnije za bebu koja se samostalno posjeda i uspravno sjedi bez pomoći.

Za pripremu prvih obroka većina roditelja pažljivo bira namirnice i recepture. Zadnjih su nekoliko godina postala vrlo popularna kombinirana kuhala za pripremu hrane za bebe. Za njihovu sve širu upotrebu zaslužne su jednostavnost i praktičnost u rukovanju te činjenica da jedan uređaj nudi više korisnih funkcija. Kuhanje na pari koje čuva hranjive sastojke i miksanje u istoj posudi bez potrebe za prebacivanjem hrane između posuda te jednostavno održavanje kuhala, glavne su prednosti njegove upotrebe, a istovremeno smanjuje nered u kuhinji i štedi vaše vrijeme.

Kada krenete s dječjom prehranom, potrebno je opskrbiti se zdjelicama, priborom i podbradnicima. U početku je hranjenje djeci nešto poput igre, vole proučavati hranu i pribor, a posebno ih veseli bacanje na pod. Stoga zdjelice i tanjuriće možete uz pomoć posebnih podloga pričvrstiti za pladanj hranilice kako bi onemogućili da završe na podu. Za obroke koje ćete konzumirati van kuće, postoje posebno osmišljene posudice s poklopcem i žličicom. Kada dijete počne samostalno jesti, duge žličice zamijenite kraćima jer su im spretnije i tako omogućite svom mališanu da lakše nauči koristiti pribor za jelo.

Olakšajte si prvu bebinu godinu i opskrbite se svom opremom potrebom za uspješno hranjenje jer se dobre prehrambene navike usvajaju od malih nogu.

U internet trgovini svezabebu.hr možete pronaći široki asortiman proizvoda za bebe i majke, kao i široku paletu popratnih proizvoda. Sve što vam je ikad trebalo za vašu bebu od sada na jednom mjestu! Da ne bi bilo zabune, naći će te tu ponešto i za tate :)

Ponosni su na brzinu dostave, na ponudu brendova u koje vjeruju i koje i sami vole, ponosni i na to što su kupcima dostupni i nakon kupnje proizvoda, a posebno su ponosni na personalizirani odnos s klijentima koji im se uvijek vraćaju.