IZVORI ENERGIJE

Pravila zdrave prehrane na odmoru

24.07.2014 u 08:07

Bionic
Reading

Pridržavanje zdravih navika i načina ishrane izazovno je samo po sebi, a pogotovo u situaciji kada po cijeli dan hodate, razgledavate ili jurite nekamo. Bez obzira da li putujete na odmor ili poslovno, osnove pravilne prehrane moraju se znati, kako biste vi, vaše tijelo i zdravlje što lakše podnijeli napore putovanja

Prvo i osnovno - ne preskačite doručak! On je i inače važan obrok, ali na putovanjima bi trebao biti neizostavan, s tim da se šalica kave ili soka ne računaju doručkom. Neka bude lagan, zdrav, ali i obilan jer će vas on obskrbiti energijom potrebnom da svladate sve napore na putovanju. Žitarice bogate vlaknima s mlijekom dobar su izbor, kao i jogurti i peciva.

Za duža putovanja autom, pripremite sendviče s tvrdim sirevima i suhomesnatim proizvodima, nemojte nositi hranu koja je brzo kvarljiva. Možete i u plastičnoj posudici spremiti narezano povrće, papriku na primjer, ono posebno prija uz sendviče. Kada idete u razgledavanje, obavezno sa sobom ponesite neko voće, barem tri komada, i pojedite ih u razmaku od sat-dva. Banane i jabuke su najpraktičnije.

Za ručak i večeru nastojte jesti što raznovrsniju hranu jer ćete tako osigurati uravnotežen unos nutrijenata. Birajte zdravo i lagano, nemojte pretjerivati s mastima, šećerom i alkoholom, a salate i juhe pokušajte jesti što češće. Ako je ikako moguće nemojte preskakati obroke i ograničite razdoblja bez konzumiranja hrane na maksimalno 5 sati. Izgladnjivanje tijekom dana, a obilan obrok prije spavanja ometaju normalnu probavu i spavanje, stoga se navečer nemojte prejesti.

Isto tako, nemojte zaboraviti piti vodu! Unos tekućine pri napornim putovanjima je iznimno bitan jer možete dehidrirati, što sa sobom nosi loše posljedice poput umora, glavobolja, grčeva mišića i smanjenja koncentracije. Od pića je definitivno najbolja obična negazirana voda, jer bi od voćnih, slatkih sokova mogli samo biti još više žedni. Također, budite umjereni s pićima koja sadrže kofein i nemojte ih koristiti kao zamjenu za hranu.

Možda najbolji savjet je da se pokušate što više držati svog uobičajenog načina prehrane. Odaberite kvalitetne namirnice, pazite na redovite i umjerene obroke i možete uživati u putovanju bez brige o posljedicama koje bi ono moglo ostaviti na vaše zdravlje.

Više sličnih tema možete pronaći na stranicama jglobitelj.hr