ROMANTIČNO I ŽENSTVENO

Pravi su modni klasik u ljetnim mjesecima: Pokušajte odoljeti haljinama s ovim detaljem

20.05.2021 u 15:01

Bionic
Reading

Kako u svijetu interijera, tako i u modi, detalji uistinu čine razliku, a navedeno se itekako može reći za haljine ukrašene engleskim vezom koje su posljednjih godina postale tradicionalnim prizorom u ljetnim mjesecima

Kada se slavna francuska glumica Brigitte Bardot krajem 50-ih godina udala za Jacquesa Charriera, cijeli je svijet s nestrpljenjem iščekivao njezin odabir vjenčanice, a kojim je naposljetku brojne iznenadila.

Za svadbenu haljinu Bardot je tada odabrala model haljine do koljena ukrašene prepoznatljivim uzorkom gingham i s detaljem engleskog veza istaknutog na rukavima i ovratniku. Ovaj prepoznatljiv detalj u 16. stoljeću isključivo je krasio donje rublje, a zahvaljujući francuskoj divi populariziran je početkom 60-ih godina.

Danas se ovaj detalj neizbježno povezuje s ljetnim stilom odijevanja, a najčešće ga viđamo na lepršavim modelima haljina, kojima ove sezone ne oskudijevaju police trgovina.

Haljine s engleskim vezom Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Prozračni modni trend: Četiri varijante haljina s engleskim vezom

Haljine s cvjetnim engleskim vezom

Haljine maksi kroja s dugim rukavima i cvjetnim motivom veza dominiraju aktualnom kolekcijom poznatog njujorškog dizajnera Jonathana Simkhaija, a kako su već dovoljno efektne, zahtijevaju najjednostavnije dodatke i modele obuće. U svojoj kolekciji Simkhai ih je predstavio s balerinkama kvadratnog vrha, a riječ je o trendovskom modelu obuće koji se ove sezone vratio u velikom stilu.

Avangardne haljine s vezom

Talijanski dizajner Mario Dice, poput njujorškog kolege, odlučio se poigrati vezom broderie anglaise u formi kvadrata na haljini, a koji je komplimentirao postignutom crno-bijelom printu.

Detalj engleskog veza s romantičnim prizvukom

Popularni britanski brend Self-Portrait tehniku broderie anglaise istaknuo je na ženstvenim modelima haljina u vedroj paleti boja, a čiji romantičan dojam naglašavaju detalji poput manjih volana istaknutih na ovratniku ili porubu.

Kaleidoskopski engleski vez na haljinama

Uz klasični cvjetni izgled veza, danas su itekako poželjne njegove geometrijske verzije, kakvima se u aktualnoj kolekciji pozabavio Jason Wu, dizajner kojeg je proslavila bivša prva dama Amerike Michelle Obama. Prilikom predstavljanja kolekcije, njegova haljina s valovitim porubom, skupljenom tkaninom na struku i geometrijskom inačicom tehnike broderie anglaise jako se isticala.