RAZUMNE I ISKRENE

Poznate Hrvatice otkrile su nam što rade s odjećom koju više ne nose

28.04.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Prepuni ormari dizajnerskih krpica, a sa svakom sezonom i novim trendovima odjeća se gomila... Takva situacija poznata je i brojnim domaćim zvijezdama te su za tportal ispričale na koji način se rješavaju viška garderobe i što čine s onom koja im više ne treba

'Staru odjeću podijelim. Nešto obitelji, nešto prijateljima - ako nekom treba, uvijek rado dam. Znaju me ljudi pitati kad im treba maturalna haljina, a ako imam nešto, pošaljem. Ne volim skupljati garderobu', izjavila je Antonija Blaće, RTL-ova voditeljica koja nikada nije njegovala jedan stil. Voljela je i još uvijek voli eksperimentirati i isprobavati nove stvari, a posebice prilikom rada na televiziji, gdje je, kaže nam, prava prilika za tako nešto.

Privatno najradije oblači udobne komade i to u omiljenoj joj maslinastoj boji.

S njom se ne slaže nekadašnja manekenka Korana Gvozdić, godinama vjerna klasici i jednostavnim krojevima te se jako teško odvaja od garderobe.

'U pravilu poklanjam odjeću koju više ne nosim. Nekako se teško odvajam od robe i onda se toga jako puno nakupi. Isto tako, dosta je čuvam, pa u mojoj garderobi možete pronaći stvari stare i po deset godina. Bez pretjerivanja. Sreća u nesreći je to da se mogu uvući u te iste stvari. Primjerice imam cipele sa svoje maturalne večere i dan danas ih nosim. Punih 18 godina su stare, a ja ih i danas obujem', rekla je uvijek vedra i nasmiješena Korana, dok se glumica Ecija Ojdanić pohvalila time kako se ovih dana baš sprema na veliko proljetno čišćenje garderobe.

'Upravo se spremam na proljetno čišćenje i razmišljam o tome da uključim aplikaciju Let go i prodam sve što mi ne treba ili da dijelim okolo. Budući da ta prodaja zahtijeva više truda i vremena, mislim da ću na kraju sve podijeliti. Nešto dajem u Nazorovu, dio u dom za slabovidne, a malo dam prijateljicama ili njihovoj djeci. Uglavnom ta roba cirkulira. Ne treba se vezati za odjeću, samo za cipele. Slaba sam na cipele i torbe. Zahvaljujući ovim pristupačnim brendovima, danas si možeš priuštiti više toga za manje novca, ali posljedica toga su pretrpani ormari. Tako da ja dva puta godišnje imam veliko čišćenje', otkrila nam je 45-godišnja glumica, dodajući da njeguje svoj stil i da ne robuje trendovima.

Kada se radi o dijeljenju odjeće, na to je uvijek spremna i kolumnistica Andrea Andrassy te kaže: 'Prije sam sve čuvala, onda sam u jednom periodu počela davati. Imam prijateljicu koja skuplja odjeću za ljude lošijeg imovinskog statusa pa dajem njoj, a koji put, ako su stvari baš loše i poderane, odnesem u kontejner za tekstil pa i to brzo nestane.'

  • +3
Jelena Veljača Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Jedna od rijetkih koja ne skuplja garderobu, već kupuje isključivo prema potrebi, naša je glumica i producentica Jelena Veljača, a kaže da se rješava odjeće tek kada bude poderana i toliko iznošena da joj ni krojačica ne može pomoći.

'Moram priznati da imam jako malo robe koju ne nosim. Neke stvari imam još otkad sam išla na faks i stvarno odjeću koju kupim nosim do iznemoglosti, što uključuje cipele. Ono što iznosim već je raspadnuto, ima puno rupa i ne da se više ni pokrpati nosim u reciklažu tekstila. Jako malo stvari poklanjam jer svaki komad koji sam kupila nosim i još nisam pogriješila. Nisam jedna od onih koje skupljaju garderobu, a budući da sam klasičarka, onda ti komadi koje imam, kao što su crna dolčevita, traperice, baloner i haljine, ne izlaze iz mode', rekla je Veljača, dok je njezina kolegica Bojana Gregorić otkrila da staru garderobu čuva za sedmogodišnju kćerkicu Zoe.

'Najljepše komade čuvam za svoju kćer. Bez obzira na to što ima tek sedam godina, čuvam neke odjevne predmete jer su markirani i nešto što si čovjek ne može priuštiti vrlo često, a s druge strane, ja sam jako voljela nositi odjeću svoje mame. Neki komadi koje sam od nje naslijedila stari su 30-40 godina. Dan danas ih znam nositi, a moda se ionako stalno vrti u krug. Moja mama je to očuvala kestenima, lavandom i novinama. Sve je to dobro protiv moljaca. Zoe već pokazuje prave karakteristike djevojčice. Voli lijepe stvari, ali nije opterećena time. To mi je ipak važnije u njezinoj dobi', zaključila je Bojana.

Jedan od prikladnih načina za rješavanje viška garderobe svakako je i udijeliti je obitelji, mlađoj braći i sestrama ili rođacima. To čine pjevačica Pamela Ramljak, koja je istaknula da ima vrlo veliku obitelj, te voditeljica i novinarka Nevena Rendeli Vejzović.

'Sezonski čistim ormare i onda se nađe hrpa odjeće. Ponekad to naslijede moje mlađe sestrične, odnosno one dođu i proberu nešto. Ovu trudničku odjeću sam proslijedila šogorici i prijateljici koja je trudna. Isto tako, preko televizije smo često znali dobivati razne upite ili bismo ugostili razne ljude kojima je potrebna pomoć, pa smo se kao redakcija udružili i slali stvari koje više ne trebamo', rekla je Nevena.

Zanimljivu tehniku čišćenja ormara otkrila je koreografkinja Larisa Lipovac: 'Pokušavam dati robu i ne zadržavam je u ormaru, a ujedno tako čistim svoju garderobu. Imam neku vrstu second handa. Evo, baš sad u petom mjesecu planiram napraviti malu plesnu reviju s odjećom koja nam više ne treba. Bit će to neka vrsta buvljaka. Pa se nadam da ću se i tako riješiti garderobe. Šteta skupljati i čuvati kad nešto više ne nosiš.'