IDEJNO RJEŠENJE

Povećajte prostor ogledalima

Bionic
Reading

Upotreba ogledala u atraktivnim dijelovima doma pridonijet će naglašavanju veličine prostora, čak i kada je on vrlo malen, a dekorativni efekt će biti neizostavan

Poštovana!

Molio bih vas za savjet. Uskoro namjeravam adaptirati stari stan u centru grada površine 55 m2, koji se nalazi u dvorišnoj zgradi na zadnjem katu. Stan bi trebao zadovoljiti potrebe obitelji (nije samački). Iznad stana je ravni krov, a sam ulaz u stan su velika dvostruka vrata. Kako se radi o starom stanu, zidovi su dosta debeli.

U prilog sam stavio sadašnje stanje stana. Trenutno se stan sastoji od dvije sobe, kuhinje, hodnika i male kupaonice te ostave. Visina stana je u svim dijelovima tri metra. Kao što se vidi u nacrtu, zid u kuhinji nije ravan. Noseći zid u stanu je ovaj koji se proteže od dnevne do spavaće sobe.

Kuhinju prema dnevnom boravku povežite šankom
Molio bih Vas da mi napravite prijedlog idejnog rješenja stana kako bih najbolje iskoristio prostor. Ideja je da stan u odnosu na postojeće stanje ima odvojenu sobu koja bi bila radna/dječja te odvojenu cjelinu za spavaću sobu.

Unaprijed zahvaljujem


Odgovor arhitektice:

Poštovani!

Analizom postojećeg stanja lako je uočiti nedostatke prostora. Ulazni hodnik je prevelik u odnosu na površinu kupaonice i ostave pa predlažemo da njegovu površinu smanjite u korist kupaonice, a ostavu izbacite.

Nova kupaonica će pružiti mogućnost smještaja ležeće kade sa svim ostalim potrebnim elementima, a umjesto kade možete smjestiti i tuš kabinu. Hodnik je nešto uži u novom stanju, ali omogućuje smještaj dubljeg i plićeg ormara za odjeću i cipele. Ovaj prostor obojite u svijetlu boju, a na garderobni ormar obavezno stavite ogledalo.

Prostor kuhinje pretvorite u roditeljsku spavaonicu. Ovo je dobra pozicija za njen smještaj, jer je u neposrednoj blizini kupaonice. Soba je minimalnih dimenzija, ali dovoljna za smještaj garderobnog ormara, bračnog kreveta širine 160 cm te TV uređaja na zid (ukoliko postoji potreba). Ova soba može također biti u svijetlim bojama, zbog malih dimenzija, ali ako ste ljubitelj prigušene atmosfere, prostoru će pristajati i tamnije kombinacije poput tamnosmeđe i narančaste, tamnocrvene ili nježnozelene.

Zbog definiranog rasporeda prozora i nemogućnosti mijenjanja istih, dječja/radna soba će biti u kontaktu s dnevnim traktom, ali će rasporedom prostornih cjelina biti omogućena maksimalno kratka veza s kupaonicom.

Kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak organizirajte u obliku slova L, a radnu sobu izvedite poligonalno, kako bi prostor djelovao što povezanije i kako bi komunikacija iz dječje sobe bila neometana u odnosu na ostale sadržaje. Središnja zona dnevnog trakta je kuhinja, koju prema dnevnom boravku povežite šankom, kao dekorativnim elementom, a prema blagovaonici ju ostavite potpuno otvorenu, zbog što brže veze. U kuhinji izvedite kolone u koje ćete smjestiti hladnjak, izvlačni element za namirnice te pećnicu na visini od 90 cm, a ostale elemente izvedite kao bazne u visini 90 cm s visećima od 60 cm. Kuhinju izvedite u kombinaciji srednjetamnog drva i bijele boje u kombinaciji s crno-bijelim pločicama.

Crno-bijele detalje prenesite i u dnevni boravak, a vezu kuhinje i dnevnog boravka ostvarite i igrom visećih elemenata kuhinje koji se dinamično prenose na zid boravka, čineći skladnu cjelinu. Na ovaj ćete način uz dekorativni izgled zida stvoriti i dodatni prostor za smještaj stvari. Obavezno koristite kutnu sjedeću garnituru, jer ćete time uštedjeti na prostoru.

Blagovaonicu izvedite kao funkcionalni i vizualni nastavak kuhinje na način da koristite jednake boje kao u kuhinji (kombinacija drvo-bijela boja), u kutove smjestite kutne police (mogu biti i potpuno zatvorene) koje ćete povezati dvjema otvorenim policama, kako bi cijeli element činio cjelinu. Pozadinski zid obucite u ogledalo cijelom površinom. Na taj će način prostor blagovaonice postati vizualno puno veći, svjetliji i ugodniji, a cijeli dnevni trakt još povezaniji i atraktivniji. Prostor obogatite dekorativnom rasvjetom i zelenilom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.