I NAJSIGURNIJE

Potvrđeno je: ovako ćete najbrže odmrznuti meso

14.09.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Nepravilno odmrzavanje mesa može biti opasno zbog razvoja bakterija, a iako mnogi ne prakticiraju metodu odleđivanja hladnom vodom, švedski znanstvenici potvrdili su da je to najsigurniji način

Već se dugo govori da najpoznatiji način odmrzavanja mesa držanjem u hladnjaku nije nužno najbolji, a većina stručnjaka za hranu ili znanstvenika priklanja se otapanju u hladnoj vodi

Voditeljica studije Susanne Ekstedt rekla je za časopis Science Nordic kako nije novost da se meso najbolje i najsigurnije odmrzava ako ga uronimo u hladnu vodu, ali se čini da ljudi tome ne vjeruju previše i ta je činjenica poznatija onima koje profesija veže uz hranu.

No ona kaže kako je to ujedno i najbrži način odmrzavanja mesa iako se radi o hladnoj vodi. Prije no što komad mesa ili ribe stavite u zdjelu s hladnom vodom, zaštitite ga vrećicom koja se može dobro zatvoriti. Hladna voda, za razliku od tople, ujedno sprečava razvoj bakterija.

Preporuka je da se zbog dugotrajnog procesa i razvoja bakterija izbjegava odmrzavanje mesa u hladnjaku

Profesor s norveškog Sveučilišta znanosti Bjørg Egelandsdal također podržava studiju kolegice Ekstedt i kaže kako zapravo do sada nema znanstvenih činjenica koje podržavaju otapanje mesa u hladnjaku.

U žurbi često koristimo i mikrovalnu pećnicu, ali mikrobiolog s istog norveškog sveučilišta Per Einar Granum tu metodu preporučuje samo ako meso poslije planirate kuhati jer će inače biti žilavo.