SCANIA 911

Porsche prisiljen postati proizvođač kamiona?

05.02.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što je preuzeo većinski udio u grupi Volkswagen, prema švedskim zakonima, Porsche je trebao dostaviti obvezujuću ponudu za preuzimanje svih slobodnih dionica proizvođača kamiona Scania koji je u većinskom Volkswagenovu vlasništvu

Budući da proizvođaču njemačke automobilske egzotike nije na kraj pameti proizvoditi vozila veća od Cayenne SUV-a, Porsche je taktizirao dostavivši evidentno mizernu ponudu od svega 2,8 milijardi eura, nadajući da je preostali vlasnici neće prihvatiti.

Ipak, kako prenosi PistonHeads, u međuvremenu se vrijednost dionica Scanije na švedskoj burzi prepolovila te je aktualna cijena Scanijine dionice nešto niža od one cijene koju Porsche nudi u svojoj obvezujućoj ponudi.

Nastave li svjetska, uključujući i švedsko, tržišta kliziti, velike su šanse za to da brojni dioničari Scanije osjete motiviranost za ustupanje svojih dionica Porscheu čime bi proizvođač iz Stuttgarta nevoljko mogao postati proizvođač superautomobila i kamiona.

Svako zlo za neko dobro. Porsche bi, naime, u tom slučaju kupcima u budućnosti mogao dostavljati vlastite automobile u vlastitim kamionima.