kultni model

Popularnije no ikada: Više od 30 godina nitko ne može nadmašiti eleganciju ovih cipela

22.10.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Modnu scenu posljednjih nekoliko sezona snažno je obilježio povratak starih trendova, ali i spajanje udobnosti s elegancijom. A taj modni pokret itekako utjelovljuju kultne natikače Maysale s potpisom Manola Blahnika. Ove klasične kitten potpetice doživljavaju pravu renesansu, i to zahvaljujući slavnim obožavateljicama

Stilistica Jamie Mizrahi obuću uvijek čuva za sam kraj kada odijeva slavne klijentice kao što su Jennifer Lawrence, Jessica Alba i Riley Keough. 'Obično osmislim odjeću i zatim vidim koja će cipela dodatno privući pažnju na izgled', kaže. U posljednje vrijeme Mizrahi i njezine celebrity klijentice slažu se da natikače Manola Blahnika, inspirirane pomalo starinskim stilom, nude sjajan i vrlo chic završni detalj baš svakom stajlingu.

Ove tri slavne i modno osviještene dame samo su dio slavnih osoba koje su viđene kako nose Blahnikove natikače Maysale s kitten potpeticom kako za dotjerane street style kombinacije, tako i za službena pojavljivanja na crvenim tepisima.

Proteklih nekoliko mjeseci Hailey Bieber pokazala ih je u jarkocrvenoj boji u kombinaciji s malom bijelom haljinom, a Sofia Richie Grainge nosila ih je u crnoj boji. Sofia, čiji se izgled u zadnje vrijeme izrazito prati i kopira, također je nosila sličan i jednako chic par više nalik na balerinke (Blahnikove natikače Ballerimu) tijekom Tjedna mode u New Yorku.

Natikače koje karakteriziraju mala potpetica i elegantna silueta s kopčom još je jedan stil koji je bio u trendu 1990-ih i ranih 2000-ih, a koji su slavne dame ponovno 'otkrile' i snažno prigrlile u svakodnevnim kombinacijama. Vrlo sličnu sudbinu doživjele su i popularne Adidasove tenisice Samba.

Model Maysale, međutim, ima modnu insajdersku priču. Blahnik ga je predstavio davne 1991. godine, kada ga je dizajner Isaac Mizrahi zamolio da dizajnira cipelu s upečatljivom kopčom za njegovu reviju. Tako je Blahnik debitirao sa svojim kultnim natikačama u Mizrahijevoj kolekciji za proljeće, a od tada su omiljene baš zbog tog prepoznatljivog vrha s kopčom. Ovaj svestrani par cipela izrađuju talijanski obrtnici od meke kože s potpeticom od pet centimetara, što je dovoljno da budu elegantne, a da se ne naruši udobnost.

Danas slavne dame redom biraju Maysale za intervjue, večere i revije. Stilistica Karla Welch rekla je za Bazaar kako je za klijentice poput Hailey Bieber najčešće birala upravo Manolove natikače tijekom tjedana mode. A na pitanje za koji tip događaja i prigoda su ove cipele najbolji izbor, ona bez razmišljanja kaže: 'Sve! Raspon je tako velik.'

Sam slavni dizajner Blahnik priznaje da mu je nevjerojatno vidjeti kako ove cipele prihvaća još jedna generacija dobro odjevenih žena. Nošenje Maysalea nije samo dobar izgled, kaže on. 'Oduvijek sam obožavao zvuk koji natikače proizvode kada hodate u njima. To je jedna od mojih najseksi cipela, jer su gležanj i peta potpuno nesputani', rekao je Blahnik.

Seksi, ali ne do točke nelagode. Ove natikače su tako niske da su na samoj granici s ravnim modelima, a to njihovim vlasnicama omogućuje da u njima provedu doslovce čitav dan. Savršeno je to za trenutak u kojem ljubiteljice mode naginju jednostavnosti i udobnosti, a to potvrđuje i Mizrahi: 'Tko ne voli da mu bude udobno, a da pri tome dobro izgleda?'

Naposljetku, povratak natikača Maysale ukazuje na ključne odrednice dobro odjevenih žena. Udobne su, elegantne i otkrivaju modnu povijest bez osjećaja zastarjelosti. 'Mislim da ljudi žele stvari koje traju', rekao je Mizrahi. 'Ne postoji ništa bolje što možete dodati u svoj ormar od klasičnog Manola - to je tihi luksuz u svojoj srži.' Ove cipele nisu komad koji vlada modnom scenom isključivo zbog trenda. Trajale su više od tri desetljeća, a trajat će i dalje. Baš kao što je Welch rekla: 'Ikona je ikona.'

Manolo Blahnik - sandale Maysale Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo