ZA DEČKE

Pokaži samopouzdanje govorom tijela

18.11.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Slika vrijedi više od tisuću riječi, to već znamo. Što pokazuješ kada uđeš u neku prostoriju? Kako gledaš druge, kamo naginješ tijelo, gdje su ti ruke? Prvi dojam je jako bitan, a sve ovo utječe na njega

Ruke van iz džepova

Ruke u džepove stavljamo kada smo nesigurni i ne znamo kamo bi sa sobom. Stoga, ako si na novom mjestu, punom nepoznatih ljudi, ruke izvadi iz džepova, posebice ako želiš privući cure. Naime, to je i znak da ti je neugodno na mjestu ili u situaciji u kojoj se nalaziš, stoga je sigurno da ti nijedna neće prići.

Ne grickaj nokte

Grickanje noktiju je jako ružna navika, a ako ih još k tome grickaš i na nekom javnom mjestu, među ljudima, stvar postaje tim gora i – odvratnija. To je očiti znak živčanosti i nervoze i sigurno je da će te svi zaobilaziti. Kada grickaš nokte pokazuješ drugima da se teško svladavaš i ne kontroliraš osjećaje.

Glava gore, pogled ravno

Ako spustiš glavu, a time i pogled, i pažljivo piljiš ispred sebe kao da hodaš po staklu, odaješ dojam pretjerane sramežljivosti i nesigurnosti. Mnogo je bolje rješenje podignuti bradu i cijelu glavu te gledati ravno isped i oko sebe. Tako pokazuješ da si spreman za nova upoznavanja, susrete i iskustva.

Izravnaj kičmu

Zbog pretjeranog sjedenja pred računalom i TV ekranom, mnogi današnji tinejdžeri imaju savijenu kičmu. Osim što to nije dobro za tvoje zdravlje i kasnije ti može prouzrokovati križobolju, nije ni estetski te šalje poruku nesigurnosti i posvemašnje sramežljivosti, nešto kao: 'Zemljo, otvori se i progutaj me!' Sigurno se slažeš da takvim stavom nećeš naći ni prijatelje ni curu. Stoga izravnaj kičmu koliko možeš, ramena zabaci natrag i nasmiješi se.

Hodaj širokim koracima

Hod je itekako bitan kada je riječ o prvom dojmu. Dečki koji prave široke, energične korake, mnogo su privlačniji nego oni koji skakuću poput vrapčića. Stoga zategni mišiće i napravi taj korak kako treba!

Čvrst stisak pri rukovanju

Ako se rukuješ laganim, jedva primjetnim stiskom, ostavljaš dojam mlakonje i kržljavca. Osim toga, široko je rašireno uvjerenje da stisak kod rukovanja otkriva i karakter osobe pa tako - ako je čvrst stisak i karakter je čvrst, a ako je mlak, takva je osobnost. Dakle, stisni, protresi i ispusti.

Osnove higijene

Čista kosa, dlake na licu u koliko-toliko urednom stanju, čista odjeća, zubi bez naslaga, uši bez žutog loja... sve je to bitno i itekako se primjećuje kod prvog susreta. Nikada ne znaš kada ćeš koga sresti, stoga je najbolje svakodnevno održavati higijenu. Bolje za sve, i za tebe i za one koji te susreću svakoga dana, a i za onu koju baš danas možda sretneš!

Osmijeh

Osmijeh je najljepši ukras na svakom licu i otvara mnoga vrata. Probaj mali eksperiment – hodaj ulicom i nasmiješi se nekoj simpatičnoj faci koja prolazi pokraj tebe. Velike su šanse da će ti osmijeh biti uzvraćen, a i svi će te pamtiti u ova vremena kada je osmijeh zaista rijedak.

Nemoj prekrižiti ruke na prsima

To je još jedan loš govor tijela, nešto slično kao ruke u džepovima. Ruke prekrižene na prsima zapravo su znak zaštite – želiš se zaštiti od vanjskog utjecaja, ne želiš da te drugi povrijede. Sam smisao i nije loš, koliko poza kojom se izražava, jer zapravo govoriš: 'Odbij! Ne želim te ni upoznati jer bi me mogla povrijediti!'