SPOJLERI I DIFUZORI

Pogledajte Mercedesov aerodinamični šleper

29.11.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Mnogo je faktora koji utječu na nisku potrošnju vozila, a među ključne spada - aerodinamika. U današnjem svijetu u kojem se svaka kapljica goriva računa nitko si ne može priuštiti potrošnju litre i pol goriva više na stotinu kilometara ako rješenje leži u nekoliko dodatnih panela i prilagodbi prometnih propisa

Mercedesovi inženjeri kroz zračni su tunel provukli prikolice svojih šlepera Actros da bi njihove gabarite učinili manje otpornima na gibanje kroz prostor. 2.600 sati testiranja rezultiralo je takozvanom 'aeroprikolicom' koja zahvaljujući prednjem vjetrobranu te bočnim spojlerima i stražnjem difuzoru stvara 18 posto manje otpora zraka od klasične prikolice i uzrokuje pet posto manju potrošnju goriva.

Šleper koji godišnje prevaljuje 150.000 kilometara na taj će način uštedjeti čak 2.000 litara goriva te emitirati pet tona manje CO2 u atmosferu, kažu u Mercedesu. Čini nam se da će pritom i bolje izgledati.

Promjene na eksterijeru prikolice nisu utjecale i na njezin volumen ili nosivost, kao i manevarske osobine, no na pojedinim bi tržištima njemački proizvođač mogao naići na otpor zakonodavaca jer paneli produžuju vozilo za pola metra.