MAŠTOVITA RJEŠENJA

Pogledajte kako su Hrvati hakirali poznate Ikeine proizvode

19.06.2016 u 10:37

  • +12

Proglašeni pobjednici Hacking IKEA natjecanja

Izvor: Promo fotografije / Autor: IKEA

Bionic
Reading

Pobjednik prvog hrvatskog natjecanja Hacking Ikea je tandem studenta industrijskog dizajna Luke Palestrine i studentice dizajna Josipe Tadić koji su radom 'Pasta' osvojili najviše glasova stručnoga žirija. Prema mišljenju žirija, pobjednički tandem najdalje je otišao u pojmu hakiranja, dajući novi kontekst i novu vrijednost postojećem dizajnu Ikea proizvoda

Pohvale žirija zaradili su i dizajnerica Sanja Rotter s radom 'Mrvica', ekonomist Boris Božić s radom 'Rola oko stola' te tandem u koji su se udružili otac i kći, parketar Stjepan Rihter i ekonomistica Mateja Žigmund, s radom 'Stanica za kolače'.

Žiri  koji su činili Erik Olovsson, mladi nagrađivani švedski dizajner, Ana Srdelić, voditeljica unutarnjeg uređenja robne kuće Ikea Zagreb i nezavisne dizajnerice Ivana Fabrio i Nina Bačun, pred sobom je imao zahtjevan zadatak odabrati najbolje među devet radova koji su nastali hakiranjem poznatih proizvoda iz Ikee. Društvo natjecatelja bilo je šaroliko: 5 tandema i 4 individualna natjecatelja, etablirani dizajneri, studenti dizajna, ali i entuzijasti, zaljubljenici u Ikea proizvode te 'uradi sam' kulturu, borili su se za vrijednu prvu nagradu.

Luka Palestrina Mazić i Josipa Tadić tako su osvojili putovanje na sam izvor dizajnerskih ideja i rješenja tvrtke Ikea, u švedski grad Älmhult, te sudjelovanje na manifestaciji 'Dani Demokratskog Dizajna'.

Zadatak natjecatelja prvog hrvatskog natjecanja Hacking Ikea bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće proizvode kako bi oni dobili novu ili dodatnu funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice. Nakon kupnje proizvoda tijekom dva dana, u sklopu festivala Design District Zagreb, izrađivali su potpuno nove, jedinstvene proizvode. Kreativnost i entuzijazam svih natjecatelja oduševili su mentore i žiri, a svi posjetitelji festivala Design District hakirane radove mogu pogledati na adresi Martićeva 31 za vrijeme trajanja festivala Design District Zagreb.