ilegalna odlagališta otpada

Počela druga faza Žujine kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’

09.09.2021 u 09:09

Bionic
Reading

Volonteri i ronioci prošlog su vikenda čistili ilegalna odlagališta otpada u Rijeci, Opatiji i Slavonskom Brodu, a do kraja rujna čistit će se još u Razvođu, Splitu i Osijeku

Žujina društveno odgovorna kampanja ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ u sklopu koje se čiste ilegalna odlagališta otpada ide dalje. Prošlog vikenda se čistilo u Opatiji, Rijeci i Slavonskom Brodu, u Razvođu će se čistiti 17. rujna, dan kasnije u Splitu, a finale druge faze čišćenja održat će se u Osijeku, 24. rujna. U prvoj fazi kampanje očišćeno je i pravilno zbrinuto čak sedam tona ilegalno odbačenog otpada, a početak druge faze najavljuje jednako uspješne akcije koje se provode u suradnji s lokalnim udrugama i klubovima.

Žuja je tako prošlog vikenda još jednom udružila snage s udrugama Žmergo iz Opatije i eRIpio iz Rijeke u akcijama čišćenja morskog dna opatijske lučice i riječke luke. U dvjema akcijama izvađeno je čak 50 vreća smeća te su napunjena tri kontejnera zapremnine po pet tona.

‘’Čistili smo jedan dio Luke Rijeka, prema uputi Lučke uprave Rijeka koja nam je ukazala na dio luke koji je zagađen, a zaobišle su ga neke prijašnje akcije. Izvadili smo raznovrstan otpad: od glomaznog do sitnog otpada, gume, sidra, kolica i namještaj, te napunili tri kontejnera zapremnine po pet tona. Želja nam je potaknuti naše sugrađane da odlažu otpad na pravilan i savjestan način te da otpad odlažu na za to predviđene deponije. Luka je simbol našeg grada i na svima nama je da ju održavamo čistom’’, izjavio je Siniša Badovinac, predsjednik udruge eRIpio čiji su ciljevi promicanje vrijednosti civilne zaštite te organizacija i provedba svih oblika obučavanja u tehnikama civilne zaštite za operativno djelovanje uslijed velikih nesreća i katastrofa.

Udruga Žmergo od 1994. godine organizira različite  projekte s ciljem promicanja brige o okolišu pa se tako rado uključila u Žujinu kampanju kao partner u akcijama čišćenja.

‘’Lučica dugo nije čišćena, skupila se velika količina otpada tijekom godina, i odlučili smo se reagirati. Otpad na dnu mora ugrožava sva živa bića koja žive u moru i o njemu ovise, a među njima su naravno i ljudi. Uz Udrugu Žmergo i Žuju, partneri akcije su Lučka uprava Opatija, Javna vatrogasna postrojba Opatija i Klub podvodnih aktivnosti ''3. maj'' čiji su ronioci na površinu izvukli 50 vreća smeća ukupne težine pet tona. Pozivam sve sugrađane da odgovorno brinemo o vlastitom otpadu i čistoći okoliša, jer tako brinemo o sebi i svojoj budućnosti’’, komentirala je Helena Traub iz opatijske udruge Žmergo. 

U nedjelju je u Slavonskom Brodu čišćeno riječno dno Save u blizini omiljenog kupališta Poloj. Ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia i Žujini volonteri izvadili su čak 40 vreća smeća i manje količine glomaznog otpada.

’Poloj je jedna od najljepših kontinentalnih plaža u Hrvatskoj i omiljeno je kupalište mnogih generacija Brođana. Tu se okuplja puno ljudi i velike količine otpada završe u rijeci. Nažalost, riječno dno kod Poloja dugo nije čišćeno i nagomilani otpad počeo je narušavati ljepotu rijeke, ali i ugrožavati riječni ekosustav. Odlučili smo se za ovu akciju kako bismo primjerom pokazali našim sugrađanima kako brinuti o ljepoti naše Save kojom se svi ponosimo. Pozivam sve Brođane da otpad ubuduće odlažu na za to predviđenim deponijima kako bismo se i u budućnosti mogli kupati na Poloju’’, rekao je Robert Kalanj iz KPA Marsonia, kluba koji broji 108 članova, a već više od 50 godina bavi se ekološkim ronilačkim akcijama, školovanjem ronilaca i sudjeluju u akcijama spašavanja u vodi i pod vodom. Posebnu pažnju pridaju školovanju budućih generacija ronilaca.

Ilegalna odlagališta otpada gorući su problem današnjice s kojim će se morati suočiti i buduće generacije. Briga o okolišu i ekološka osviještenost su ove godine u fokusu društveno - odgovornog djelovanja Zagrebačke pivovare te je upravo zato pokrenuta aktualna Žujina kampanja 'Čuvaj, pazi, ne bacaj!'. U suradnji s volonterima, udrugama partnerima, članovima kluba Pivovarci Zagrebačke pivovare, partnerima Pevexom i Pikom omiljeno hrvatsko pivo ove jeseni nastavlja s akcijama sanacije ilegalnih otpada.

Više informacija o aktualnoj kampanji dostupno je na webu https://cuvajpazi.ozujsko.com/